mandag 10. desember 2012

Bloggepause?

Hei! Dere har kanskje opplevd en merkelig stillhet på bloggen i det siste?

Det er ikke fordi vi ikke har dokumentert, for vi har rett og slett dokumentasjon i overflod.

Derimot får vi ikke lov til å legge ut flere bilder på bloggen vår akkurat nå. Vi har faktisk nådd taket for antall gratis bilder på bloggen.

Vi kunne jo selvsagt ha laget bilder gjennom ord, men vi føler vel kanskje bildene er med på å fortelle mye i seg selv!

Vi kommer sterkere tilbake, både med bilder og tekst da vi får kjøpt mer lagringsplass på bloggen vår.

Ha en fortsatt forhåpentligvis fin adventstid!


mvh Larva

fredag 16. november 2012

Sneglenes siste marsj!

Vi slo sammen torsdagsgruppa og fredagsgruppa for en felles tur i dag fredag. Vi tok turen til lekeplassen på Snørn, hvor barna raskt fant veien til huskene, dumplene og ikke minst massesvis av tomme sneglehus. Det var særlig de eldste jentene som var fascinert av sneglehusene, men flere og flere kom til for å plukke opp sneglehus. 


Vi lurte på hvorfor alle sneglehusene var tomme, Fordi sneglene fryser var det en gutt som sa. En av de eldste jente viste fram favorittsneglehusene sine, de hadde fine farger. Etter litt undring fant en av guttene ut at sneglene var inni i husene sine, bare at de var langt langt der inne.
Gutt 5 år "ding dong"
Petter: Prøver du å ringe på nå, er det noen som svarer?
Gutt 5 år: Nei, kanskje der er natta for de, sikkert derfor de ikke svarer. Da er det ikke så rart.


Etter litt leting fant vi noen bittesmå sneglehus.
Jente 5 år: De bittesmå blir til store neste år.
Jente 4 år: Ja på sommeren


Etter at vi hadde plukket mange snegler samlet vi de på et bord, og undersøkte de nøye. Vi oppdaget at flere av sneglehusene enn vi trodde, faktisk hadde snegler i seg, noen snegler var også utenfor husene sine. 


Gutt 3 år: Kanskje hodene deres er der inne?
jente 4 år: Han kom opp der og ned der:
Jente 4 år: 1,2,3,4,5, ja 5 snegler.
Christine: Se der er følehornene til sneglene, hva bruker de hornene til da?
Jente 4 år: til å høre med, se på den fine der da, den var svær.
Det er mamma og pappa sneglene.
Gutt 3 år:hvorfor kommer de ikke ut?
Jente 5 år: Det er fordi...............at det er et hus som er ødelagt på tuppen



Etter at vi hadde undersøkt sneglene en god stund, var det tid for lunsj. Så var det tid for mer lek, og en liten skypesamtale med avdelingen for å avgi en rapport om sneglebestanden på Snørn.

Ha en god helg

onsdag 7. november 2012

Kjærester?

I går, som alle andre dager, var det ulike samtaler og undringer rundt diverse tema.
Fem av de største barna har samlet seg rundt bordet på spiserommet og de snakker om kjærlighet og kjærester og hva de gjør når de er kjærester. Jeg ble selvsagt nysgjerrig og stilte noen spørsmål rundt det noe flaue, men vel så aktuelle temaet for denne gruppa av barn. Så her får dere et lite innblikk i hva kjærester er og kan gjøre.



De gir hverandre klemmer.

De sier de er glad i hverandre.

De lager mat til hverandre og går på restaurant sammen.

De kysser med hverandre. Ja og de kliner også. Hva er å kline da? Det er å gjøre sånn greier på munnen. Ja nesten samme som å kysse.

De susser på munn. Ja og på kinnet. Ja og på øret, øyet, ryggen, hodet, halsen, foten. De kysser på puppene å..( De ler høyt) Hvorfor gjør de det da? Fordi de er gærne.

De kler av seg nakne sammen og viser fram puppene. De viser puppene og rumpa. (De ler igjen)
De tar tiss mot tiss.

De susser på rumpa å.

De holder hverandre i henda.

Hva gjør dere hvis dere har kjæreste da? Det er det visst INGEN som har akkurat nå. Vi kan leke sammen, fordi vi er venner.

Kjærester er også venner!

Dette er litt for å illustrere hva barna er opptatt av og hvordan de oppfatter det å være kjærester og hva det kan innebære å være voksne kjærester. Som dere kan lese er det ulik grad av kunnskap på området. Det er viktig for oss å ta barnas ytringer og undringer på alvor, så derfor er også dette temaet noe vi lar barna undre over og stille seg spørsmål rundt uten at vi nødvendigvis tilfører noe ny kunnskap.

Det kan jo være spennende å snakke med barna deres om hva kjærester er når de kommer hjem?



Ha en fin dag i kjærlighetens navn!



larva

mandag 22. oktober 2012

Reisefot har kommet i annledning FN dagen!!!!

Reisefot har besøkt oss igjen i annledning FN uka som vi tjuvstartet forrige uke, og jammen sto ikke Reisefot utenfor vinduet vårt med kofferten sin full av opplevelser fra Kenya som han hadde vært og besøkt denne gangen. I kofferten sin hadde han med en film til oss som han skulle vise. I filmen var det bilder fra hovedstaden Nairobi, safarien han var på hvor han traff masse dyr, han traff noen mennesker som kaller seg masaier og de liker å spille trommer og danse. I tillegg ble han venner med noen barn og fikk være med inn i huset i landsbyen deres, og sist men ikke minst klatrer Reisefot opp et stort fjell som heter Mount Kenya. Under ser dere noen bilder rundt filmvisningen fra Reisefot sine eventyr i Kenya.
 Reisefot har blitt en kjent og kjær venn i barnehagen vår, gjennom mangfold prosjektet som vi jobbet med ble vi kjent med Reisefot. Vi vil fortsette å få besøk av han grunnet å sette søkelyset på de kulturelle mangfoldet som finnes i verden, Norge og ikke minst i vår barnehage.Rammeplanen setter fokus på viktigheten av barnehagen som kulturarena:
Barnehagen har en viktig rolle som arena for utvikling av kulturell identitet. Vekselspill mellom formidling og barns egen aktivitet skal være en del av barnehagen særpreg. Barnehagen må være åpen for impulser fra den lokale, regionale,nasjonale og globale verden
 
 
 Verdenskartet vårt har fått en sentral plass på avdelingen, og det ikke uten grunn. Der hvor whiteboard tavlen vår før sto, har vi nå plassert kartet. Her opplever vi at det til stadighet er grupper med barn som undrer og reflekterer over de ulike landene og dyrene som finnes i verden. Det er veldig populært å diskutere land man har vært på ferie i. Syden er et land som stadig kommer tilbake,
Petter: Å ja Syden, har du vært i Spania?
Gutt 4 år: Nei Petter, jeg har vært i syden.
Så der fikk jeg svar på tiltale.
 Øisteins blyant er en populær mann i barnehagen, gjennom å vise Øisteins blyant på storskjerm har vi kunnet etterligne måten han tegner afrikanske dyr på. Det har vært utrolig flott å se hvor detaljerte og nøye barna er når de tegner etter Øistein. Under ser du noen av barna tegner et afrikansk neshorn, flott ikke sant?

 
Litt maling hører hverdagen til på Fagen, og med Reisefot sin reise til Kenya friskt i minne og med afrikansk trommemusikk i bakgrunnen var inspirasjonen stor når barna utfoldet seg på maleark. Blomster, Reisefot og afrikanske dyr var noen av motivene som ble malt. Så det er bare å glede seg til FN dagen i morgen hvor de ulike motivene skal selges bort til et veledig formål. Årets innsamling av penger går nemlig til organisasjonen Berur Street Care International som jobber i Kenya med bosted for barn og unge i Kenya. Sjekk ut hjemmesida berur.com.

 Vårt prosjekt med vann går sin gang, og vi fortsetter å undre, reflektere og utvikle leken med vann. Hva skjer hvis vi gjør sånn, hva hender hvis heller det oppe i det osv. Vi som voksne er tilstede og reflekterer og undrer sammen barna, for oss er det viktig at barna får utvikle og forske selv, uten at vi som voksne skal bestemme og gi de svarene hele tiden, ved å få prøve selv får de muligheten å reflektere og undre seg sammen med andre og er dermed med på å skape læringen sammen med andre barn og voksne. Vi ønsker å skape et lærende miljø for utforskin, undring og reflektering.
 Her har vi farget vann ved å helle opp i vannmaling dråper slik at vannet blir farget, når vi blandet forskjellige farger endret vannet seg og. Vi transporterte vann fra forskjellige farger opp i andre bøtter for å kunne se hva slags farger vi fikk.Vi prøvde deretter med olje og såpe for å se hvordan dette påvirket vannet, oljen lagde små sirkler i vannet, mens såpa lagde flotte såpebobler i vannet. Når vi brukte sugerør i vannet og blåste skapte vi såpebobler.


 Husk FN dagen i morgen 23 oktober, hvor dere foreldre er invitert fra kl.14.30 for å nyte god mat og få litt innblikk i hva vi har jobbet med i annledning FN dagen. Håper dere har muligheten til å komme:-)

tirsdag 16. oktober 2012

Tur til Zombieskogen



"Gjennom arbeidet med etikk, religion og filosofi skal barnehagen bidra 
til at barna erfarer at grunnleggende spørsmål er vesentlige, ved at det gis 
anledning og ro til undring og tenkning, samtaler og fortellinger.." (Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver)
Det som kanskje rammeplanen glemmer litt i denne setninger(mener vi) er at ALLE spørsmål er vesentlige og spennende å reflektere og undre oss rundt i fellesskap.


Dette visste dere kanskje ikke, men Toppen (dit vi går på skogsturer) er ikke for svake sjeler. I fjor så vi masse troll og spor etter troll, i år virker det som noen andre type vesener har inntatt plassen vår...

Fredag gikk turen hit, vel uvitende om hva vi skulle finne og oppleve.

Det første noen av oss møtte før vi tok turen over jordet var en mus, en ikke levende sådan.(Det skulle vise seg at det ikke skulle være den eneste...) Dette skulle være hemmeligheten vår til vi skulle starte hjemturen.



Så, midt på jordet. Store klumper. Bekreftet at det var bæsj. Ingen visste hvem som hadde laget den.



Vel framme på plassen vår, innbyr som vanlig trærne, kvister og greiner til ulik bruk. Klatring, gynging, hengesegfraarmeneogdingleilufta, kjøre buss osv.



Etter maten (denne gangen grøt) var fortært, greiner, trær og det nærmeste området befart, samt hatt konsert og klatret, bestemte vi oss for å gå litt lenger inn i skogen. På oppdagelsesferd. Vi har nemlig funnet mye rart, underlig, morsomt og andre adjektiver tidligere.

Det første vi kom til var noe som i følge barna var en trapp.



Tidligere, rundt bålet og på vei til skogen har praten for det meste dreiet seg om Zombier.

Gutt 5: Det er trappa til Zombiene!

Vi spør hva Zombier egentlig er.

Jente 5: Zombier er gamle mennesker som råtner og visner. Oldefaren min visnet.

Jente 5.1: Zombier kommer opp av jorda. De stikker hånda opp først.

Gutt 5: Oldemora mi har blitt en gammal zombie da. Ho har råtna.

Vi følger stien bortover og ser plutselig spor.

Jente 5: Se, det er hestespor her.

Jente 5.1: Ja. Zombiene kom opp rett under hesten og spiste den opp. (Sporene forsvant plutselig)



Vi går forbi en dam av væske med underlig farge.

Jente 5.1: Det er zombietiss.

Jente 4: Ja, se der også!



Vi fortsetter vår undring omkring zombier mens vi vandrer videre.

Jente 5.1: Det kom en zombie opp under trampolina mi. Det dukka plutselig opp en hånd.

Gutt 5: Ja, den sitter sikkert å spiser trampolina di nå.

Jente 5.1: Neeei, den spiser ikke metall.

Jente 5: De spiser mennesker.

Jente 5.1: Ja og hjerner.

Vi går videre innover, og stemningen er litt trykket hos de undrende.

Jente 5.1: Se, en fjær! Den har falt ned fra himmelen. Det er sikkert en flygende zombie som har spist den.(fuglen)

Jente 5: Hun peker. Jeg tror det er en zombie oppe i treet der. Æsj, jeg vil ikke være i denne verdenen lenger. Hvor vil du da? Jeg vil til Amerika. Til Justin Bieber. 



Plutselig finner vi en rot, overgrodd med mose, med hull. Nesten som en liten hule.

Gutt 5: Det er zombiefangehull. Her kan vi fange zombier.




Vi finner noe rart som kan ligne på en sopp, men vi er ikke helt sikre.

Jente 5.1: Det er en bit av en zombiehjerne. Fugler spiser den. Faktisk, hvis vi blir bitt av en zombie. Så når han har lagt seg og sola kommer, så blir man en zombie. Se, en båt. Det er en båt som har blitt ødelagt av en zombie.



Slik fortsatte vår vandring og undring helt tilbake til bålplassen...og på vei tilbake over jordet...og når vi kom til barnehagen der noen av barna tegnet hvordan de faktisk ser ut!

Men vent. Jeg nevnte noe om mus.
Vi fortalte hva vi hadde sett og iveren etter å komme fort over jordet var stor og at vi skulle finne tre mus når vi kom tilbake hadde vi ikke trodd. To av dem levde litt fortsatt også. Heldigvis var det mus vi fant, og ikke zombier.....









larva

mandag 8. oktober 2012

Hva synker og hva flyter?

5 årsgruppa utforsket flyte og synke prinsippene sammen med Christine. Christine hadde med en pose med ulike gjenstander som hun spurte barna om. Hva tror dere flyter eller synker legobiten? Her var barna delt i synet, noen trodde den sank mens andre trodde den fløt. Hva som faktisk skjedde med legobiten var at den fløt førstr, for å deretter synke til bunnen. Så du kan si at alle barna hadde litt rett.
 
 
Christine: Hvorfor tror dere den sank?
Jente 5 år: Fordi den var for tung.
Gutt 5 år: pga at den har store hull og firkanter under, men små rundinger oppå.
Christine: Hvorfor lager legobiten bobler under vann?
Gutt 5 år: Fordi den sank
 

 Her ser dere vi prøver med en kongle, her var også delt syn om hva som kom til å skje, men kongla fløt faktisk.

 Her sere dere noen bilder av gjenstandene vi brukte, men vi brukte også en kniv som barna fortalte at den sank på grunn av at den var laget av metall.
 
Til slutt fikk barna prøve på egenhånd med gjenstander som de ville prøve ut, her ser dere en blanding av ulike gjenstander som bare ville prøve ut.

Så nå er det bare å prøve ut hjemme dere!!

mandag 24. september 2012

Gruffalo, hva er det for et dyr? Vet du ikke det, han er litt av en fyr!!,

På fredager har vi valgt å ha planlagte språkstimulerende aktiviteter, det er ikke sånn at det er bare på fredager språket blir stimulert, dette skjer hele tiden. Språket blir stimulert absoultt hele tiden ved å gå i samtale med både barn og voksne. Språkstimuleringaktivitetene vi gjennomfører i barnehagen er ment å utfordre barna litt for å tilrettelegge for en god utvikling.Ettersom været var så fint, valgte vi å ta det ute oppe på fjellet vårt.




Eventyret om Gruffalo har vært en gjenganger den siste uken, Petter konkretiserte dette eventyret ved hjelp av figurene i eventyret. Nå tok vi med 2 bokser ut, innholdet i disse boksene var selvsagt hemmelig. Barna valgte den ene boksen først, som inneholdt eventyret om Gruffalo. Barna fulgte godt med under hele eventyret, og barna husket godt hvordan Gruffalo så ut med sine knoklete knær, og klørne ut og en giftiggrønn vorte på sin snute. Dette eventyret har vi også konkretisert i samlingene med de yngste barna. Vi har lagt litt vekt på størrelser og farger, hvem er størst av Gruffalo og musa, hvem er minst, hvilken farge har de ulike dyrene osv.
^
 
 
Deretter i boks to hadde vi ulike dyr og gjenstader av ulik størrelse, som barna reflekterte over hvilken gjenstand eller dyr som var størst eller minst. På det øverste bildet holder Petter en hest som vi sammenlignet med en katt, hvem hadde lengst hale? Jo det var hesten.
 
Etter det hadde vi klypeleken, som gikk ut på at Petter satt 4 klyper av forskjellige farger på en heldig gutt eller jente, så måtte de andre barna fortelle meg konkret hvor klypene befant seg. feks den sitter på glidelåsen, eller den sitter på hånda til, eller den er over skuldra. Denne leken må jeg si var en suksess med tanke på at jeg fant på den akkurat der og da:-) Ved at vi konkretiserer ved av hjelp av gjenstander gjør at barna får opplevelser og erfaringer innenfor fagområdet antall, rom og form. Vi sammenligner høyder, bredde, lengder og størrelser. Hvem er størst, minst, lengst osv.

tirsdag 18. september 2012

Den som går i fella....

Den siste tiden har det pågått, ikke nye, men kanskje mer utradisjonell bruk av sandkassa. Ja det graves riktignok hull til stadighet, men ikke alltid med dette formålet. Stort sett blir jo hullene til for at en større mengde sand skapes i høyden ved siden av.

Forrige uke ble hullene laget til å fange tyver. Det siste vi ønsker er tyver som lusker rundt barnehagen vår. De fire femåringene undret seg hvordan de skulle dekke til hullet slik at ikke tyvene fant det.

Jente 5: Vi kan legge spader over.

Gutt 5: Jaa, og så dekker vi til med blader. Løv. Bladene detter jo bare nedi hullet.

Hvordan skal dere klare å få dem til å ligge over hullet da?

Diskusjonen går.

Jente 5.1: Hva med flere spader?


Vi undrer oss litt sammen og vi finner ut at vi kan bruke pinner. Jeg tar ansvaret for å hente pinner og barna henter løv.(Desverre ikke dokumentert)
Spadene er fortsatt med og fella viser seg brukbar da den etter en stund fanger to treåringer.
Vi har foreløpig ikke fanget noen tyver.

Det er mandag og igjen graves det felle på nøyaktig samme sted. Jeg spør hva slags felle de lager.



Gutt 3: Det er kattefeller.

Jente 5: Ja, det er for løskatter, løshunder og... løskaniner. Hunder som har rømt.

Jente 5.1: Ja og når vi fanger dem kan vi gå rundt og spørre hvem som eier dem.

Jente 5: Vi kan spørre alle i hele verden til vi finner det ut.

Jente 5.1: Ja. Og da svarer de ja eller nei. 

Hva skjer hvis det kommer mennesker oppi fella da?

Jente 5.1: Da sier vi: Gå ut! Det er dyrefelle.

Jente 5: Se vi har gravd helt ned til røttene. Det her er en røtt.



Gutt 5: Nå kom jeg på noe. Kanskje katten som bor her i barnehagen går oppi?

Hvordan skal dere få dyra til å komme hit til fella da, eller gå oppi?

Jente 5: Vi kan legge katte eller hundemat oppi.

Jente 5.1: Ja, det er sånne kjempestore poser med mat.

De har satt en blikkboks på en pinne og jeg lurer på hva det er. Er det en slags alarm eller noe spør jeg?

Det var visst ikke det, men nå fikk de nye ideer.

Jente 5: Kanskje hvis vi knyter en tråd fra fella og opp til blikkboksen, så hører vi når vi har fanga noe.

De graver videre og jeg sier jeg snart kommer tilbake for å se hvor mye de har gravd.

Jeg kommer tilbake og det viser seg at det faktisk er plass til to jenter oppi fella. Da er det i hvertfall plass til dyrene sier jeg.


En ny ide har kommet opp mens jeg var borte. 

Jente 5.1: Vi kan lage mus som vi legger oppi fella, så kommer kattene.

To av jentene springer bort til tegnesakene, som for øyeblikket står ute og tegner to mus som de klipper ut. 

Jente 5: Vi må ha tråd, lang tråd som sitter fast i musa.



De springer avgårde mot fella og når jeg kommer ut igjen forsøker de å lokke til seg katter over gjerdet.

Jente 5: Se nå. Hvis jeg gjør sånn så flyr musa opp i vinden. Da må katta hoppe høyt.

Jeg sier jeg syns det nesten ser ut som en sommerfugl når den virvler rundt i vinden.

Jente 5: Ja, en musesommerfugl.

Det ble ikke noen kattefangst denne dagen, men jeg er sikker på at mange katter i nabolaget følte seg fristet til å gå på musejakt!



larva