mandag 28. november 2011

Enkel animasjon med klosser, korker og tegning!

Vi har forsøkt oss litt med enkel animasjon, der barna er med på hele prosessen fra å animere, hjelpe til å ta bilder,  legge bilder inn på pc og lage film og lyd med ulike programmer vi har funnet som er enkle i bruk.
Animasjon er en tidskrevende prosess og krever at man tar mange bilder dersom den skal vare litt. I førsten kreves en tilretteleggende og veiledende voksen, da disse prosessene er ganske nye for mange av barna.

Vi har tidligere prøvd oss på animasjon på iPad, men her kan flere bidra i prosessen. Det er ganske så ulike forståelse rundt hva vi faktisk driver med, hva animasjon er og hvilke verktøy vi har.  I starten la vi inn tegninger barna hadde laget, via scanner til e-post, for så å legge på lyd og bevegelse i powerpoint og i etterkant når vi ser på disse filmene/animasjonene kommer barna ofte bort til pcen med tegninger de skynder seg å lage og vil ha sin film inn i pcen...Så det å ta med barna i alle prosessene er vesentlig for at barna skal kunne forstå hvordan alt fungerer!

Her kommer noen eksempler.

Her er et samarbeid mellom en voksen og et barn, der vi bytter på å tegne på magnettavla og ta bilder. Etterpå gikk vi inn i animasjonsprogrammet Monkeyjam der vi la inn bildene og eksporterte de som film. Dette er også et program som kan brukes med webkamera til å ta stillbilder og dermed animasjon. (Vi har forøvrig gått til innkjøp av et eksternt webkamera vi ønsker å bruke til å lage animasjonsfilmer osv.)

Solanimasjon på whiteboardtavla




Her er et samarbeid mellom en voksen og fire barn i alderen 3-5. Vi animerer med duploklosser og barna bytter på å sette på kloss annenhver gang og den voksne får hjelp fra en av barna til å ta bildene hver gang en ny kloss plasseres. Etter vi har gjort dette samles vi rundt pcen og legger bildene inn i Monkeyjam, tar opp lyd i Audacity og legger deretter filmen inn i Windows media maker for å legge på lyd og morsomme effekter. Dette er alle gratis programmer. Barna valgte selv effekter og animasjonen ble kalt sukkertårnet.(Vi ønsker ikke å vise denne filmen her, da enkelte barns ansikter er synlig i animasjonen)

Sukkertårnet





Barna ventet spent på at hele linja skulle bli grønn, for da var den ferdig!
Vi har tidligere jobbet med (og jobber fortsatt med) ReMida inspirasjon og deriblant korker vi har samlet opp gjennom barnehageåret fra melkekartonger, ulike tuber og juice. Barna har laget fantastiske bilder med disse korkene, som vi tidligere har blogget om her. Da kom ideen om en ReMida animasjon som ble laget i samarbeid mellom en voksen og to femåringer som henholdsvis tok bilder og la på korker.

Korkanimasjon

 
Animasjon kommer.....

larva

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar