onsdag 28. mars 2012

På historiske stier!

I går tirsdag tok vi minibussen ut til Begby for å undersøke helleristningene litt nærmere, noen hadde sett de tidligere, mens for andre helt nytt. Vi oppdaget en stolpe med et merke som var helt lik den vi så forrige på tur på Kråkerøy
Da var det bare å følge pilene som vi gjorde sist. Det tok ikke lang tid før vi oppdaget den første helleristningen.
Jente 5 år"Hva er det?"
Jente 2 5år "Det er en hund med ører, øyne og hale så klart"


Jente 5: Det ser ut som en mann med ballong!

Vi oppdaget fler og fler helleristinger etter kort tid, og barna sprang rundt for å lete etter flere.


Gutt 4 år " Et akebrett jo"

Jente 5 år " et skjelett"
Gutt 6: Han er skikkelig sterk!


Noen av barna syns denne helleristningen ser ut som noe ekkelt og de skriker og løper vekk. Jeg spør hvorfor de skriker. Jente 5: Døm der skriker fordi døm syns det så ut som en stor bille. Gutt 6: Jeg syns det se ut som et tusenbein, eller nei, det ser ut som en elefant.


 Litt ovenfor alle helleristningene fant vi et skilt der det stod om gravplasser og ting de hadde funnet der.
Gutt 6: Her er noen gravd, noen døde her. Gutt 5: Kanskje det ligger noen akkurat her under oss?

Men det var ikke bare det å finne helleristninger som var fokus, barna var også på aktiv leten etter hytter i skogen, (altså trær og busker som lignet på hytter). Vi fant mange hytter som vi kunne ta en liten hvil i og gjemme oss litt. Jente 5: Jeg fant en hytte, den var skikkelig kul, og det var dopapir der å! Skogen innbyr til mange opplevelser, og med så rikt kulturhistorisk område som vi bor i, er det viktig at barna får ta del i de kulturopplevelsene som finnes.

torsdag 22. mars 2012

Huletur

Tirsdag den 20 mars var vi på tur til stenhulene på Kråkerøy. Her bodde det nemlig mennesker for 7000 år siden. Diskusjonene vedrørende tid og sted kom fort opp

Jente 5 år: Oldefaren min bodde her for 100 år siden
Gutt: Bestefaren min bodde også her for 100 år siden.
Gutt 4 år: Jeg bodde her for hundre tusen år siden.








'
Jente nr.2 5 år: Jeg hørte trollet han sier at Reisefot er her
 Hulene var flotte med mange små kriker og kroker som man kunne krype igjennom, over og under. Hulene innbyr til fantastiske grovmotorisk utfordringer for alle og enhver. Det var uten tvil et populær sted å dra for barna, det var massevis av store og små stener, i tillegg til den store hulen. Med bussen så lett tilgjengelig er mulighetene for å dra på spontane turer store, dette prøver vi å benytte oss av. Gråtass bussen er veldig populær å bruke blant Fagen barna, det er nok ikke lenge til dere ser bussen på veien igjen


fredag 16. mars 2012

Jakten fortsetter!!

Som tidligere nevnt i bloggen har jakten startet på insekter, mark, biller osv, ingen forskjell i dag, utstyrt med skåler, boller og poser begir vi oss på jakt etter først og fremst steiner å løfte på for å se om det finnes verdifulle insekter og krypdyr under. I dag har fangsten vært litt laber, men alikevel har vi funnet noen mark og sneglehus med og uten snegler og i.


Før ferden gikk ut for å jakte på "gull" (insekter altså), tok vi lunsjen på scenen i dag. Det ble servert afrikarundstykker med ulike pålegg alt fra kenyansk kyllingpostei, zambisk gulost, sørafrikansk brunost og egyptisk skinkeost var noe av påleggene som ble servert.
Våre trehusker er veldig populære for tiden, morro med noe nytt å huske på. Mye flott samarbeid ser vi når barna hjelper til med å få litt fart på huskene slik at den andre på husken opplever enda større fart en man klarer å lage selv. Dette er noe vi selvsagt oppfordrer til og roser, samarbeid barna i mellom skaper gode relasjoner.

I dag var det ingen post å hente, dette er en viktig jobb som barna setter pris på å ta del i, men turen til postkassen var ikke forgjeves, vi fant en hjulkapsel gjemt under litt løv. Så den må vi selvsagt undersøke nærmere inne i barnehagen.

God helg!




onsdag 14. mars 2012

Årets første insektsjakt..

Det nærmer seg midten av mars og jaktsesongen på insekter, kryp og virveldyr er offisielt i gang. Byttene er godt gjemt for øyeblikket, men vil nok vise seg oftere og i større omfang i nær framtid. Jeg ble med tre jenter på en intens jakttur i Fagenmarka. Her råder ingen tilfeldigheter og alle var utstyrt med de nødvendige jaktredskapene!



"En god leikeplass kan godt være et villnis med et klatretre eller en gjemmeplass. Barna kan få utfordringer på mange måter og det å få gjemme seg vekk 
kan være en fin følelse. Når barna ligger stille og gjemmer seg kan det hende 
at de oppdager at det er noe som kiler dem i nakken. En kvist eller et blad, 
eller kanskje er det en liten maur som har sneket seg inn under kragen. Denne 
nærkontakten med natur gir mening og bidrar til livskvalitet for barna. Naturen 
er konkret og barna kan ta og føle på det meste." Temahefte om Natur og Miljø



Vi gikk i våre faste jaktterreng og snudde og vendte på steinene vi fant(vi har mange steiner på Fagen!!), men det så ut til at de fleste insektene fortsatt var i hi. Vi gravde i jorda også og hadde hell med noen marker.... Jente 5.1: Er den giftig? Svarte marker er giftige! Jeg håper ikke vi finner noen biller, de er så slimete. Vi løfter bort en stort stein og der framfor oss, et vakkert eksemplar av en bille. Det skrikes av glede eller/og redsel?! Jente 5.1: Kan jeg ta den? Kan den bite? Hun tar den forsiktig opp og holder den på sidene av kroppen. Jente 5.1: Jeg trenger bøtta. 
Jente 5.2: Jeg kommer. Jeg må bare ha gress i først. Jente 5.1: Skynd deg litt, hvis ikke må jeg slippe den i gresset.

Den røda bøtte blir kjapt billas nye hjem for øyeblikket. Men jakten er langt fra over.


Jentene finner noen små hvite snegler under noen av steinene og fordeler de slik at alle får like mange. Jente 5.2: Se der er den. Den har gjemt seg litt i gresset. Det er masse æsjedyr under steinene!


 Jente 5.1: Åh. Hvor har det blitt av deg nå da. Jeg har også en snegle. Billa heter Sara. 
Jente 5.2: Snegla mi heter Emilie.


 Se her under denne steinen sier jeg. Her er det små egg. Jente 5.2: Kanskje det blir til en fugl? 
Jente 5.1: Eller kanskje det blir til edderkopper? Undringen får henge litt i lufta, men skal tas opp igjen i nær framtid. For vi husker hvor de ligger. Kanskje vi kan se på de med et mikroskop og se hva det er eller blir?

 Vi beveger oss opp på Fagenfjellene. Jente 5.3: Se inni hagen der. Det er en svær bille som ligger der. Jente 5.1: En svær edderkopp som er død.




Jentene fortsetter vandringen og jakten. Jente 5.3: Skal vi se på fjellet om det er edderkopper der? Det pleier å være der. Jente 5.1: Jeg tror ikke vi kan ha edderkopper sammen med markene. Edderkoppene spiser lett marker altså...

Her forlater jeg jegerne da de er på vei mot fjellet. De prater videre om edderkopper og hva de spiser. Kanskje det blir en ny jakt i morgen?

Til informasjon. Jaktsesongen på insekter starter 10.mars og varer til 30.oktober. 


larva

søndag 11. mars 2012

Snøen kom atter en gang..

I uka som var kom det overraskende(?) et passe stort snøfall til glede for barn og voksne. Vi har jo ikke vært bortskjemt med den hvite gleden tidligere i vinter så dette var kjærkomment, selv om vi innerst inne kanskje venter på vår!
Snøen var kram og prosessene kunne begynne!

 Vi begynte i det små da snøen ikke var så kram enda. En snømann ble til på bordet. Den tradisjonelle gulroten hentet barna i kjøleskapet og øyne, munn og knapper ble til med leca kuler.


Vi hadde til nå forsøkt å rulle snøballer uten det største feste, men nå etter 20 minutter var snøen perfekt!

 Gutt 5: Jeg syns det ser ut som en marshmallows. En diger en da.

Det endte i en giga-mega-diger snømann som var høyere enn alle! Jente 5: Snømannen må ha armer. Hun henter spader.

Men barna var ikke ferdig med snøballrullingen. Flere barn kom ut og det ble skapt baller i alle størrelser.
Dette samarbeidet endte opp i en diger snøball Larve.

 Jente 5: Alle må på. Nå kjører vi!
 Gutt 3: Vi skal til reiseland. Jente 5: Hva er reiseland? Gutt 3: Det er jo der Reise Fot bor.

Vi hentet maling ut for å male ansikt på larva og larvas kroppsdeler.

 Barna ville lage lykt og voksne og barn startet en snøballlagingsamarbeid som endte i en høy lykt, som skulle vise seg å ikke vare så lenge da temperaturen sank kraftig i løpet av dagen.
 Med all den deilige kritthvite nysnøen som hadde kommet kunne vi endelig forsøke oss på islaging. Det innebærte innsamling av urørt nysnø fra fjellet, vi blandet inn vaniljesukker, sukker, melk og egg. Resultatet ble nærmest en vaniljesorbet som vi nøt til frukta senere på dagen.

Snøen var perfekt for englelaging også. Jente 5: Du må løfte meg ut. Ellers blir engelen ødelagt!


larva

torsdag 8. mars 2012

Frukt, eple, banan!

Hver dag spiser vi frukt, og denne frukten må jo selvsagt kappes og deles opp. Dette er noe barna elsker å gjøre. 3 barn inne på kjøkkenet med hver sin kniv og fjøl, og mange ulike frukter som skal deles opp.

De ulike fruktene har hver sin utfordring, pærene er litt harde og kan være vanskelig å skjære igjennom. Bananen er myk og kan være vanskelig å få delt opp uten å knuse den helt.

 Gjennom å få bruke kniv og skjære opp frukt til stadighet, blir de lettere og lettere for hver gang. De lærer seg knivteknikk, i å hvordan holde kniven og hvordan de bruker den. Mestringsfølelsen er stor når kniven skjærer igjennom pæren uten hjelp for første gang.
 Det er ikke bare frukter som finner veien opp på fruktfatet vår, brokkoli er også en ettertraktet grønnsak som barna liker å spise til frukten. Her må vi bruke hendene til å knekke de i små biter.
Vi opplever gjennom å involvere barna i alt vi gjør i hverdagen av praktiske gjøremål og aktiviteter, at de opplever glede, mestring, gode relasjoner og magiske stunder sammen med andre barn og voksne  som er med på å forsterke de relasjonene som oppstår i hverdagen.

fredag 2. mars 2012

Flere karneval opplevelser!

Som lovet kommer mer karnevalsbilder fra tirsdagen, inntrykkene fra karnevalet var så mange at barna har snakket om karnevalet i flere dager etterpå. En gutt ønsket at det karneval hele tiden. Ingen ting er bedre enn arrangementer som er med på skape begeistring blant barna.

  
 For karneval deltagerne som kom tidlig på morgenen møtte nemlig en bjørn fra Torp som kom med bjørneboller til oss. De smakte helt fortreffelig, det var mange nysgjerrige barn på kjøkkenet gjennom dagen for å lukte og se på bollene, bollene ble spist på slutten av karnevalet for å runde av på beste måte.
 Bjørnen kunne som dere se over ikke snakke....
Etter masse disco dansing og trylleshow på scena, ventet det pølser til lunsj.Så kom høydepunktet alle barna ventet på, nemlig slå katta ut av sekken. Alle barna fikk inn noen reale smellere, og til slutt fikk vi slått katta ut, og smurfepastillesker rant ut.
 En av aktivitene denne dagen var sanselek, hvor barna med bind for øynene måtte kjenne på ulike ting oppe i boller. Med bind for øynene ble barna introdusert for drageblod, dragetær, dragehud, dragetunge og ikke minst dragebæsj, men heldigvis som dere ser var det ingenting av noen drage å spore i bollene. Mange av barna lot seg heller ikke lure med bind for øynene.

Klassikeren tegne halen på grisen må være med i karnevalet vårt.

 En sliten klovn må hvile litt....

 Etter at vi har fått flere tusjer i hele 4 farger, har kreativiteten blomstret på tavlen vår. På en dag som karneval har barna selvsagt mange inntrykk som de må få ut kunstnerisk.For mer bilder fra karnevalet får dere sett på avdelingen. Til slutt tør jeg påstå at dette var tidenes karneval på hele Gråtass, vi kan bare vente i spenning til neste år. Vi gleder oss alt.