onsdag 22. februar 2012

Reise Fot is back in tha house baby!

På mandag kom han atter en gang ut av kofferten sin etter ha slappet av på Fagen i helga. Barna fikk hilse på han forrige uke, men da var kofferten tom. Men ikke denne gang....nå var den tung! Fra Kautokeino reisen sin i tidlig februar hadde han nå med seg masse bilder, en stor kniv og et brev!
I brevet fortalte han hvordan han hadde fulgt etter oss til skogen forrige uke for han syns det var så kjedelig alene på Fagen(Vi fant han nemlig sittende på et fjell på Toppen) og om barna huska hvor han hadde reist sist. Han undret litt i brevet over hva Samer var og fortalte at han hadde tatt masse bilder i Kautokeino.

" Den særskilte Samiske kultur består dels av ytre, observerbare faktorer som språk, klesdrakt, omgangsformer, matskikker, kunst, håndverk, næringstilpassing, navn med mer, dels av immaterielle faktorer som verdinormer, tenkesett, samhørighetsfølelse, felles målsetninger og ikke mins felles historie. Det er helheten som utgjør det særskilte samiske og som oppfattes som forskjellig fra samfunnet omkring, til tross for at man ved å betrakte hver faktor for seg ikke alltid vil finne så store skilnader i forhold til samfunnet for øvrig" (Temahefte om samisk kultur i barnehagen)

 Når barna så at Reise Fot kom, hentet de masse, i følge Reise, flotte tegninger som han skulle få. Reise er jo som dere vet en del av mangfoldsprosjektet vårt og skal være med på å bidra til undring og forståelse rundt ulike kulturer, fellesskap og menneskeverd. Det som er så fint med Reise er at han ikke alltid trenger å fortelle så mye om felleskap, fordi han er en tilrettelegger for fellesskap i seg selv! De fleste i barnegruppa deler nysgjerrigheten, gleden og omsorgen for Reise og skaper dermed et felleskap rundt ham!
 Kofferten var som sagt full av bilder. Blant annet dette, det Samiske flagget. Jente 5: Det er et flagg! Med forskjellige farger. Gutt 5: Ja, det er Sameflagg. Disse samlingene fungerer mest som en presentasjon, med rom for undring. Den første samlingen legger grunnlaget for videre undring og refleksjon. Se nederst.

Reise Fot blir tradisjonen tro sendt rundt til alle barna så de kan hilse på han og fortelle dem litt av hvert. Han snakker alltid så lavt at han må hviske i ørene våre. Han sier stort sett alltid noe morsomt eller noe hyggelig!

Som vanlig har vi hengt opp bilder og brev på hylleveggen ved inngangen, slik at vi kan undre oss og reflektere sammen med barna i hverdagen som resulterer i praksisfortellinger som noen av de under her.

Jente 5: Det er Samenes telt. Jeg har vært i det før.(Hun forteller en historie om at det var en heks inni der også)
Jente 5: Det der er Samenes kake(ser på bildet av Runebommen, Tromma) 
Jente 5.1: Nei det er symboler på den.
En jente kommer til oss og skal vise oss kartet. Jente 4: Her bor vi, og der har Reise Fot vært. Og der har Jente 5 og Gutt 3 bodd før. Hun peker på byen.
Jente 5: De har sameklær, Kofter. Gutt 4 lurer kanskje på om de har karneval?

Dette er bare noe av det som ble sagt og undret over. Følg med videre.


larva

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar