onsdag 29. februar 2012

Sniktitt på karneval...

I går tirsdag var det atter en gang karneval på Larva med barn og voksne i helt andre roller, bekledning og til og med personligheter.  Her er en liten sniktitt på hva dere har i vente....Det vil komme flere bilder her på bloggen i løpet av morgendagen, men enda fler vil henge på avdelingen.








larva

søndag 26. februar 2012

Utforskning av Toppen....

Atter en gang tok en gjeng modige barn og voksne bena fatt og trasket av gårde mot Toppen.
Hva kom til å skje i dag? Hva ville vi se? Hva ville vi oppdage? Med disse ubesvarte spørsmålene i sekken beveget vi oss på undringens vei.

This is the raw uncut footage found after this weeks trip. And there were much this time....

Se under for både bilder, tekst og en liten filmsnutt.



 Jente 5: Vi er på stranda! Jente 4: Ja og nå skal vi gå å bade. Det var en varm dag og isen hadde smeltet til vann. Jente 5.1: Se der er det et fengsel. Hjelp, hvem kan hjelpe meg ut?

 Det meste av snø og is hadde forsvunnet de siste dagene, men det lille gjenværende innbød til aking§

 Ute på jordet fant vi atter en gang gigantiske fotspor. Jente 5: Det er trollspor, med bæsj oppi. Først så lagde han sporet så bæsja han oppi det. Vi følger spora.

Barna følger sporene og oppdager at de leder mot skogen og Toppen.  Jente 4: Pass opp, trollet har gått til Toppen. Men de hører ikke og de roper i kor denne gangen det høyeste de kan. 

 Når vi nærmer oss enden på jorden oppdager vi et gigantisk fotspor. Jente 5: Her er et stort fotspor, sikkert et gammelt? Hvorfor tror du det er gammelt? Jente 5: Fotsporene blir større når trolla blir gamle, jeg tror det er sånn med troll.
 Endelig fikk vi prøvd de sylskarpe nye speiderknivene våre og med bittelitt veiledning underveis i spikkinga gikk det som en drøm for alle barna, men desto verre for veileder som klarte å skjære seg selv i fingeren....
Vi har helt siden oppstart i fjor laget bål på tur og stort sett alltid tent opp med tennstål, noe som virkelig er en utfordring for barna og noe de alltid stiller seg i kø for å prøve. Det har vist seg vanskelig å tenne opp og derfor har vi i det siste hatt med litt bomull som er svært lett antennelig med en gnist eller to. Dette har helt klart skapt mestringsfølelse hos påtennerne hittil.
Rundt vår nylagde bålplass midt i Toppen, ligger det mye pinner og større stokker. Gutt 4: Se her, jeg har en motorsag!

 Hva er det for noe sier jente 5.2 og peker blant løvet. Jente 4: Det er et insekt! Jente 5.2: Er det giftig? Jente 4: Nei jeg tror ikke det. De to jentene går videre inn bak noen busker, steiner og kratt. Jente 5.2: Nå gikk du bak der, du så meg ikke, men du hørte min vakre steme. Jente 4 går bak et tre. Jente 5.2: (Synger litt) Jeg er snøhvit som synger litt. Jente 4: Jeg kommer, jeg hører din vakre stemme. Jente 5.2: Nå er jeg Rapunsel. Jente 4: Ja og jeg er prinsen. Rolleleken fortsetter med ukjent utfall.....
 På den ene stokken vi bruker som sittebenk var det noen merkelige og stilige mønstre. Vi undrer litt over hva det kan være. Jente 5.2: Det er sånne som er på fjellet vettu, bare at de har farge da.
 Rett ved bålplassen er det et lite vann, som denne dagen var is, og en stokk lå over. Var det en stige eller en bro?

 Plutselig ut av intet dukket et reinsdyr opp, med stort gevir. I skrekkblandet fryd løp turbarna skrikende i alle retninger med reinsdyret jagende etter. Reinsdyret kommer!

 Vi valgte å bevege oss litt lenger inn i skogen og lot barna velge vei. Vi hadde bare utforsket et lite område tidligere og det var på tide å finne ut hva som egentlig finnes i skogen vår.
 Jente 5.3: Kom vi har funnet et trollhus og en trollstein. En annen jente finner enda en trollstein og de står på hver sin. Jente 5.3: Jeg er dronninga av Norge, Martha Louise! Jente 5.2: Og jeg er dronning av Alta!
 Jente 5: Se jeg fant en pinne, den ser ut som en boomerang!

 Se her sier Christine, hva er dette? Jente 5.1: Det er en giftig sopp! Vi kjenner på den og den er hard, hardere enn andre sopper, og den sitter fast i treet.


 Her er trollhuset. Jente 4: Kanskje det er babytrollet sitt hus? Gutt 4 klatrer oppå huset og tråkker gjennom. Christine syns det ligner på huset til de små trolla i Ronja Røverdatter og sier voffår dådå! Jente 4: Den har jeg sett på film hjemme!
 Vi finner en litt rar rot. Jente 5: Det ser ut som en løve, jeg ser det på ansiktet. Jente 5.1: Jeg tror det er en skorpion. Gutt 4: Nei, et blåbær.
 På vei tilbake børster vi vekk litt bårnåler og jord og brått så hadde vi en minigolf bane. Det starter med en og brått har vi 3 baner med forskjellig vanskelighetsgrad. Jente 5: 1,2,3,4,5. Fem slag brukte jeg.


 Men det som er så fint er at noe kan bli noe helt annet og det gjorde nettopp denne minigolfbanen. Det ble til en løpebane. Se film under.


På veien tilbake fant vi noen veltede trær som lå over et lite vann og dermed kunne rollespill og rollelek utfolde seg. En salig blanding av bukkene bruse, løver som hang fast og redningsaksjoner utspilte seg i det grønne, med moder jord som tilskuer.

 Selv om vi reddet løvene fra faren jaget de Anders opp i et av de mange klatretrærne, og det tok lang tid før han turte å komme ned. Han prøvde å få dem vekk ved å slippe kongler på dem. Like bortenfor var Christine med en gruppe barn og tittet på noe som lå på bakken. Hun undret over hva det kunne være? Gutt 4: Nøtter kanskje? Jente 5: Kanskje trollet har vært her og spist og søla mye? Gutt 4: Jeg tror det er mormora mi som har vært her, for ho er så glad i sånne nøtter. Mamma har kjøpt sånne før. Hva tror dere om at det er kongler da? Gutt 4: Nei, det er nøtter. Jente 4: Kanskje det både er kongler og nøtter?
Oppi treet, med fortsatt løver under seg oppdaget Anders noe spennende i treet. Han syns det lignet på en slange. Hva tror dere?

Takk for denne gang Toppen, ses snart igjen!


larva



onsdag 22. februar 2012

Reise Fot is back in tha house baby!

På mandag kom han atter en gang ut av kofferten sin etter ha slappet av på Fagen i helga. Barna fikk hilse på han forrige uke, men da var kofferten tom. Men ikke denne gang....nå var den tung! Fra Kautokeino reisen sin i tidlig februar hadde han nå med seg masse bilder, en stor kniv og et brev!
I brevet fortalte han hvordan han hadde fulgt etter oss til skogen forrige uke for han syns det var så kjedelig alene på Fagen(Vi fant han nemlig sittende på et fjell på Toppen) og om barna huska hvor han hadde reist sist. Han undret litt i brevet over hva Samer var og fortalte at han hadde tatt masse bilder i Kautokeino.

" Den særskilte Samiske kultur består dels av ytre, observerbare faktorer som språk, klesdrakt, omgangsformer, matskikker, kunst, håndverk, næringstilpassing, navn med mer, dels av immaterielle faktorer som verdinormer, tenkesett, samhørighetsfølelse, felles målsetninger og ikke mins felles historie. Det er helheten som utgjør det særskilte samiske og som oppfattes som forskjellig fra samfunnet omkring, til tross for at man ved å betrakte hver faktor for seg ikke alltid vil finne så store skilnader i forhold til samfunnet for øvrig" (Temahefte om samisk kultur i barnehagen)

 Når barna så at Reise Fot kom, hentet de masse, i følge Reise, flotte tegninger som han skulle få. Reise er jo som dere vet en del av mangfoldsprosjektet vårt og skal være med på å bidra til undring og forståelse rundt ulike kulturer, fellesskap og menneskeverd. Det som er så fint med Reise er at han ikke alltid trenger å fortelle så mye om felleskap, fordi han er en tilrettelegger for fellesskap i seg selv! De fleste i barnegruppa deler nysgjerrigheten, gleden og omsorgen for Reise og skaper dermed et felleskap rundt ham!
 Kofferten var som sagt full av bilder. Blant annet dette, det Samiske flagget. Jente 5: Det er et flagg! Med forskjellige farger. Gutt 5: Ja, det er Sameflagg. Disse samlingene fungerer mest som en presentasjon, med rom for undring. Den første samlingen legger grunnlaget for videre undring og refleksjon. Se nederst.

Reise Fot blir tradisjonen tro sendt rundt til alle barna så de kan hilse på han og fortelle dem litt av hvert. Han snakker alltid så lavt at han må hviske i ørene våre. Han sier stort sett alltid noe morsomt eller noe hyggelig!

Som vanlig har vi hengt opp bilder og brev på hylleveggen ved inngangen, slik at vi kan undre oss og reflektere sammen med barna i hverdagen som resulterer i praksisfortellinger som noen av de under her.

Jente 5: Det er Samenes telt. Jeg har vært i det før.(Hun forteller en historie om at det var en heks inni der også)
Jente 5: Det der er Samenes kake(ser på bildet av Runebommen, Tromma) 
Jente 5.1: Nei det er symboler på den.
En jente kommer til oss og skal vise oss kartet. Jente 4: Her bor vi, og der har Reise Fot vært. Og der har Jente 5 og Gutt 3 bodd før. Hun peker på byen.
Jente 5: De har sameklær, Kofter. Gutt 4 lurer kanskje på om de har karneval?

Dette er bare noe av det som ble sagt og undret over. Følg med videre.


larva

tirsdag 21. februar 2012

Vi farger fjellet!

I mangel av kritt til å tegne på bakken, fant vi ut heller at vi kan bruke vannmaling til å male fjellet. Ved hjelp av pensel, vann og maling, fikk barna utfolde seg fritt på fjellet i barnehagen

Det begynte med 3 barn som malte, til slutt sto alle og malte sammen på fjellet. Flott å se fellesskapet rundt aktiviteten fra de helt minste til de største. 
Det var litt annerledes å male på fjellet enn på ark, vi måtte bruke mye mer vann sa en av jentene.

Noen følte for å pynte litt på bilene vi har ute i sandkassen. 

Her ser dere litt av fjellet vi malte på, dette var uten tvil morsomt. Spennende å bruke maling på en måte vi ikke har gjort før. Det å kunne utvide området for bruk av materialer, er med på gi aktiviteten en ny dimensjon. Å gi barna flere måter å uttrykke seg på, er med å skape engasjement og en meningsfulle aktiviteter for barn som tidligere ikke har vært så opptatt av å male på den tradisjonelle måten.

torsdag 16. februar 2012

På sporet av....

Onsdag den 15 var det tur til toppen, 5/6 åringene var på trimmen, dermed gikk alle vi andre på tur. Været var fantastisk i det vi gikk ut porten med 18 barn og 5 voksne. I det vi svingte forbi Solhøid hadde mange allerede funnet noen å holde i henda, godt med gode venner å snakke med når vi går på tur. Det å undres sammen om opplevelser vi møter på er viktig på turene våre, det å stoppe, undre og reflektere sammen, skaper nysgjerrighet og felles opplevelser som gjør turene til mer enn å bare gå på tur.



I snøen oppdager vi fort menneskespor, men også dyrespor.
Jeg tror det er hund sier en jente på 4år
Jeg tror det er katt sier en jente på 3 år
Sammen sitter de lenge og undersøker sporene

 
Etter at vi kommer ut på åkrene ser vi noe helt fantastisk, vi ser hele 7 rådyr som står sammen på åkern rett foran oss. Dere ser bildet over (litt vanskelig å se, men dere får tro oss).
Vi snek oss sakte men sikkert framover, men rådyrene gikk lenger og lenger bort. Vi så sporene i snøen at de hadde gått her og. Jeg har sett sånn før sa en jente på 5år


Inne i skogen fant vi enda flere spor som vi valgte å følge, vi gikk etter fotsporene, det var ikke lett vi må se nøye på bakken for å kunne orientere oss og finne riktige spor.
til slutt det stoppet, for å finne veien tilbake gikk vi bare etter våre egne fotspor.


En av jentene fant et ekte trollegg,
oppe i der har det vært en babytroll sier en jente på 4 år

Vi grillet pølser og drakk kakao, før det var tid for mer aking, og leting i skogen etter forskjellige spor. ReiseFot kom også en tur i skogen for å se hvordan vi hadde det. Det var et kjærkomment syn for mange.

Noen av jentene lurte på om ikke ReiseFot frøs
Han har jo tjukk pels sa en av jentene som holdt ReiseFot

Naturen gir rom for et mangfold av opplevelser og aktiviteter til alle årstider og i all slags vær. Fagområdet skal bidra til at barn blir kjent med og får forståelse for planter og dyr, landskap, årstider og vær.
Hentet fra rammeplan om natur, miljø og teknikk