søndag 29. januar 2012

Spansk dag på Larva!

Reise Fot har gitt oss inspirasjon fra Spania og vi fant ut at en helspansk dag måtte til. Torsdag samlett Petter og Reise barna for å prate litt mer om Spania og for å undre seg litt over maten vi skulle spise senere, synge sanger på spansk, Flamenco dans, spanske ord og rett og slett prate om Spania og det som opptok barna.
Tidligere i uka tittet de igjen på bildene Reise hadde med seg den første dagen han kom.

Barna ble igjen (se tidligere innlegg)veldig opptatt av dette bildet av Pablo Picasso og de undret seg litt igjen over hva det var og gjorde.

Jente 3: Det er dinosaur. De spiser fugler.
Jente 5: Det er en drage og de spiser faktisk smådyr. Hvorfor har den ikke vinger a?

Hva stikker opp bak?

Jente 5: en hale!
Hva har han på beina som stikker ut?
Jente 5.1: Det er en pusekatt. Det er klør.

Det er også bilde av en mann. Hva heter han?

Gutt 3: Joakim?
Han heter Pablo Picasso sier Petter.

De titter på bildet fra stranda i Spania.
Jente 3: Jeg har vært der! Vi har sånn strand på hytta.
Det er palmer der også.
Jente 3: Det er kokostre!

Det er bilde av en mann igjen.
Jente 3: Det er politi!
Gutt 4: Nei, det er kongen i Spania det.
Han har på seg politiuniform. Gutt 4: Nei, det er konge uniform.

Mat er også viktig i Spania. De ser på et bilde av en Paella, Spanias nasjonalrett.

Jente 4: Det er Reisefot mat.
Hva er det?
- Pølser, Spaniamat, Makaroni.


Den spanske dagen!


Som nevnt tidligere snakker Reise Fot gjennom å hviske i våre ører og vi bringer det videre. Barna synger sanger på spansk og han sier at han syns de sang bra!

Det lukter mat ut på avdelingen og Petter spør hva slags mat Anders lager.

- Spansk mat
Hva er spansk mat spør Petter.
Gutt 5: Pølser
Jente 4: Mat
Gutt 4: Kjøttboller
Jente 4.1: Pepper
- Kjøtt
Gutt 4: Melon
- Vann melon.

Petter viser frem noen ingredienser som blir brukt på kjøkkenet denne dagen. Han tar frem en litt stor rød sak og sender den rundt.
Gutt 5: Det er paprika. Den er hard.
Jente 5: Den er lett.
Barna roper. Den er rød, den er grønn, den er gul.
Gutt 4: Den er blå, i Afrika da.
Jente 4: Den kan være rosa.
Gutt 5.1: Den er svart i Spania.
Jente 5: Jeg har sett en råtten en.
Gutt 5.2: Jeg liker det!

Petter tar frem et krydder, Oregano.
Jente 3: Det er pepper.
Gutt 5: Det er krydder. Jeg har spist chilli før.
Jente 5: Det lukter ekkelt.
Gutt 4: Det lukter veldig deilig.
Gutt 5: Det lukter gress
Jente 5.1: Det lukter bæsj.
Jente 4.1: Det lukter godt.

Tomat.

Gutt 4: Det lager ketchup.
Gutt 5: Det er frø i den.

Petter tar fram en grønn greie, en Lime.
Gutt 5: Det er en appelsin.
Jente 5: Det er en råtten appelsin.
Det er en Lime sier Petter.
Jente 3: Jeg har sett det før, når jeg spiste det.
Gutt 5.1: Den kan du lage saus av.
Jente 4: Og gryte. Jeg har spist sånn med skje før.

Maten begynte vi å lage dagen før og Anders fikk god hjelp på kjøkkenet begge dagene. Han tror ikke han hadde klart å bli ferdig uten dem!
Meny for dagen ligger her!






que le vaya bien

cresa


mandag 23. januar 2012

Preposisjonsfortelling; Hvor er tingene mine?

Gjennom bruk av powerpoint presenterte Petter i dag sin egenkomponerte preposisjonsfortelling om gutten med mange navn som var hjemme alene i huset og måtte lage mat helt alene for første gang! Men det som var litt spesielt var at både mat og redskap begynte å leve og beveget seg over, under, oppe på, inni, ved siden av og rundt omkring på kjøkkenet.
 Larvebarna måtte hjelpe gutten å finne de ulike tingene på bildet ved å forklare hvor de befant seg på kjøkkenet. Siden fortellingen ble vist på prosjektor var det ikke akkurat så lett å peke, så barna forklarte hele tiden hvor tingene var.




Disse fortellingene mener vi gir et godt grunnlag for utvikling av begreper og begrepsforståelse, både med tanke på språk og romforståelse. Samt ved å visualisere med powerpointfortellinger tenker vi at dette blir mer tydelig for barna.

"Det er mange ord som kan beskrive plassering og lokalisering. Forståelse av disse ordene er også en del av rombegrepet." " De voksnes vektlegging av plasseringsord og presisjonsnivået på dette er sentralt i forhold til barnas ordsetting. I barnehagen har vi mange muligheter til å bruke plasseringsord i ulike sammenhenger, og det å knytte sammen praktisk utføring med ordene gir god støtte..." Temahefte om antall, rom og form i barnehagen.



larva

onsdag 18. januar 2012

Endelig kom Reise Fot..

Barna sier de så han, ja for det er visstnok en han, i flyene som fløy forbi på himmelen. Senest på tur i skogen i går så barna Reise Fot i det ene vinduet på flyet som fløy rett over oss. På sedvanlig vis hadde han stilt seg ute på fjellet vårt med sin store blå koffert, med masse greier inni.



Forventningene har vært store og vi har merket spenningen hos flere av barna siden vi sist pratet med Reise over Skype. Endelig fikk han komme inn og han sa det var ille kaldt ute, for han hadde vært et mye varmere sted. Barna hadde ventet veldig lenge på han, så Reise tok runden rundt og hilste på alle sammen. Han snakker ikke så høyt, men han kan viske inn i øret vårt så vi kan fortelle det han sier og tenker. Som sist hadde han også med seg et reisebrev og masse bilder fra der han hadde vært, nemlig Spania. Noen av barna fortalte Reise at de også hadde vært der før.

Han takket også for de flotte tegningene han hadde fått av barna på Larva. Tegningene hadde han tatt godt vare på i kofferten sin. Bildene Reise Fot hadde tatt viste vi på projektoren vår, sånn at det var lettere for alle å se. Det var blant annet bilder av strender, store bygninger, det spanske flagget, kongen, Picasso og noen av bildene hans, noen som danset Flamenco, en spansk matrett som heter Gaspaccio(kald tomatsuppe) og det spanske fotballlandslaget.
 Det ble en del undring og spørsmål rundt disse bildene... Han hadde også lært noen spanske ord og setninger som han ville lære oss.

For eksempel så telte vi til seks

Uno, dos, tres, quatro, cinco, seis

og hei mitt navn er....

Hola, me jamo

Gutt og jente..

Chico, Chica

og å bade...

banjos

og spise

comida

Her kommer noen bilder fra begivenheten...flere kommer plutselig.





Vi undret litt over hva som var på bildene Picasso hadde malt. Et av maleriene viste noe som så ut som enten: en tiger, kanskje en drage, en dinosaurus, en hund, eller kanskje en svenske? Mange gode forslag her altså.
På kartet kunne vi se hvor langt Reise Fot hadde reist med fly. Helt fra Norge og ned til Spania markert i rødt.


larva

tirsdag 17. januar 2012

ReiseFot har endelig kommet!!

I dag kom endelig ReiseFot på besøk til oss igjen, siden postkortet kom i postkasse vår her om dagen, har vi gått og ventet. Så like før klokken var 3 sto ReiseFot på samme stedet som sist. Det var uten tvil et hjertelig gjensyn. Følg med i morgen for fyldigere blogg rundt ReiseFot sitt besøk
ReiseFot og stjernekofferten hans besøkte oss igjen!!

fredag 13. januar 2012

Postkort fra varmere strøk!

I dag ramlet det inn et postkort fra Reisefot, dere husker han kanskje?. Han var på besøk før jul, hvor han fortalte om sitt besøk hos nissen på sydpolen.På postkortet sto det at han hadde lært ordet "hola" som betyr hei på spansk, og nå kommer han jammen på besøk til oss i begynnelsen av neste uke.
Det blir uten tvil et hjertelig gjensyn, for mange av barna har spurt etter Reisefot en stund. I dag var de minste på tur til lekeplassen på Snørn, og der fikk vi øye på hele 3 fly på himmelen. Barna var sikker på at Reisefot var i en av de flya.
Så nå er det bare å glede seg til Reisefot kommer.

torsdag 12. januar 2012

Nytt år...

Hei kjære foreldre og øvrige lesere! Vi må nesten få begynne å ønske dere alle godt nytt år, når vi nå snart allerede er to uker inn i det nye året!
Vi har hatt en liten bloggpause, men starter nå friskt opp igjen fra i dag! Vi håper dere ønsker å lese blogginnleggene, da dette kan i hvertfall gi et lite bilde av hverdagen vår fra dag til dag og uke til uke!

Etter jul og nyttår hadde vi som dere vet to plandager, givende sådan. Den første dagen var viet til to av våre satsningsområder, nemlig mangfold og IKT. Her hadde vi mange gode refleksjoner sammen rundt dette med mangfold og hva som ligger i det og hva det betyr for hver enkelt og oss som barnehage. Vi har allerede begynt vårt arbeid med dette prosjektet, da i første omgang med Reise Fot, den reisende musa vi hadde besøk av tidligere i desember. Vi ser ingen grunn til at vi kan ha litt tverrfaglighet her med både etikk, filosofi, religion og kultur og IKT, kommunikasjon, språk og tekst. Christine på Larva er med i dette prosjektet som er i samarbeid med Høgskolen i Østfold og Fredrikstad Kommune.

I IKT delen hadde Petter og Anders et kort innlegg om hvordan vi har jobbet med IKT på Larva, samt noen tips og tanker rundt bruk av IKT og hvorfor. Dagen ble avsluttet med praktisk bruk av IKT, på ulike workshops.
Dag nummer to gikk til avdelingene og vi har nå fått i stand et ganske respektabelt ReMida rom i kjelleren, klar til bruk. Kjelleren er langt i fra full, så vi tar gjerne i mot gjenbruksmateriell fra dere eller bedrifter, i form av papir/papp, plastikk, metall, stoff osv. Ta kontakt med oss.

Vi har lagt noen små strukturelle planer for veien videre fram mot sommeren, og har da valgt å dele inn i grupper der innholdet tilrettelegges for av barn og voksne. Vi har som dere kanskje også har fått med dere faste turdager for de ulike gruppene.

Grunnet vår satsning på IKT på Larva, har vi bestemt oss for å lage vårt eget mediarom( i det lille rommet til venstre for scenen). Her vil vi ha grupper med barn der vi arbeider med IKT, i form av animasjon, tegning, spill og databehandling, lyd osv. samt at det er rom for analoge aktiviteter også i form av bøker, brettspill og lignende. Vi har kjøpt inn en del nytt utstyr til dette rommet, blant annet en iPad som jeg er sikker på at dere har fått med dere.
Nå i første omgang er iPaden tilgjengelig ute på avdelingen for utforskning, men vil etterhvert også bli brukt som læring og undring på mediarommet vårt. Vi forsøker nå å se hvilke apps som fenger barna og hvilke som fungerer bra i en større gruppe barn. Vi har med denne satsningen forsøkt, etter ønske fra høgskolen i Østfold, å skape et samarbeid på tvers av institusjoner og andre barnehager. Dette kan bli spennende!

Vi er i tillegg med, som en av to barnehager i Norge, på et Outdoor Science prosjekt, der vi etterhvert skal knytte kontakter på tvers av barnehager i hele Europa, når det kommer til bruk av natur og friluft, matematikk og lek. To representanter fra Gråtass reiser snart til Gøteborg for å delta på en konferanse der de skal presentere oss som barnehage og hvordan vi tenker rundt dette prosjektet. Stian på Larva er også med i dette prosjektet.

Som dere leser, har vi planer på gang også i år, selvsagt med rom for medvirkning! Spontaniteten får fortsatt råde her på Larva....


larva