mandag 28. november 2011

Enkel animasjon med klosser, korker og tegning!

Vi har forsøkt oss litt med enkel animasjon, der barna er med på hele prosessen fra å animere, hjelpe til å ta bilder,  legge bilder inn på pc og lage film og lyd med ulike programmer vi har funnet som er enkle i bruk.
Animasjon er en tidskrevende prosess og krever at man tar mange bilder dersom den skal vare litt. I førsten kreves en tilretteleggende og veiledende voksen, da disse prosessene er ganske nye for mange av barna.

Vi har tidligere prøvd oss på animasjon på iPad, men her kan flere bidra i prosessen. Det er ganske så ulike forståelse rundt hva vi faktisk driver med, hva animasjon er og hvilke verktøy vi har.  I starten la vi inn tegninger barna hadde laget, via scanner til e-post, for så å legge på lyd og bevegelse i powerpoint og i etterkant når vi ser på disse filmene/animasjonene kommer barna ofte bort til pcen med tegninger de skynder seg å lage og vil ha sin film inn i pcen...Så det å ta med barna i alle prosessene er vesentlig for at barna skal kunne forstå hvordan alt fungerer!

Her kommer noen eksempler.

Her er et samarbeid mellom en voksen og et barn, der vi bytter på å tegne på magnettavla og ta bilder. Etterpå gikk vi inn i animasjonsprogrammet Monkeyjam der vi la inn bildene og eksporterte de som film. Dette er også et program som kan brukes med webkamera til å ta stillbilder og dermed animasjon. (Vi har forøvrig gått til innkjøp av et eksternt webkamera vi ønsker å bruke til å lage animasjonsfilmer osv.)

Solanimasjon på whiteboardtavla




Her er et samarbeid mellom en voksen og fire barn i alderen 3-5. Vi animerer med duploklosser og barna bytter på å sette på kloss annenhver gang og den voksne får hjelp fra en av barna til å ta bildene hver gang en ny kloss plasseres. Etter vi har gjort dette samles vi rundt pcen og legger bildene inn i Monkeyjam, tar opp lyd i Audacity og legger deretter filmen inn i Windows media maker for å legge på lyd og morsomme effekter. Dette er alle gratis programmer. Barna valgte selv effekter og animasjonen ble kalt sukkertårnet.(Vi ønsker ikke å vise denne filmen her, da enkelte barns ansikter er synlig i animasjonen)

Sukkertårnet





Barna ventet spent på at hele linja skulle bli grønn, for da var den ferdig!
Vi har tidligere jobbet med (og jobber fortsatt med) ReMida inspirasjon og deriblant korker vi har samlet opp gjennom barnehageåret fra melkekartonger, ulike tuber og juice. Barna har laget fantastiske bilder med disse korkene, som vi tidligere har blogget om her. Da kom ideen om en ReMida animasjon som ble laget i samarbeid mellom en voksen og to femåringer som henholdsvis tok bilder og la på korker.

Korkanimasjon

 
Animasjon kommer.....

larva

fredag 25. november 2011

Filosofiundringsmoralskedilemmaersamlinger!

Nå har vi kommet i gang med en form for filosofi samlinger, i første omgang for fire og femåringene. Vi har som dere vet et fokus på fellesskap, mangfold og demokrati i barnegruppen og introduserer barna for ulike dilemmaer/moralske spørsmål som ebber ut av praksisfortellinger vi skriver i hverdagen. Til nå har dette blitt formidlet og tydeliggjort gjennom refleksjon rundt bilder samt bruk av IKT, nærmere bestemt animasjoner/bildefortellinger som er skapt i Powerpoint.

Vi har snakket om å hjelpe hverandre i hverdagen, ulike følelser vi knytter til forskjellige hendelser, og i dag empati og forståelse for andres følelser/opplevelser. Vi starter med å lytte til Griegs Morgenstemning, deretter prater vi om hva vi snakket om sist.

Demokrati står i fokus her, da alle skal få utrykke seg og si hva de mener, de andre må lytte og bli lyttet til og møte anerkjennende voksne og barn. En fargerik ball sendes rundt fra barnet som prater til den neste som ønsker å si noe.

Animasjon Jentene på benken


Animasjon Sykkel



Her har ballen havnet hos en av jentene. Hun forteller at hvis vi er venner så kan vi for eksempel låne bort ting til hverandre.

Her er en animasjon om to jenter som har med seg kosedyr i barnehagen og en jente som ikke har. Jenta som ikke har får ikke leke med dem, og blir dyttet bort og faller.

"Hva tror dere ho tenker nå/hvordan tror dere jenta har det nå?"
Jente 5: Ho ble lei seg og gråt.
Jente 4: Det var dårlig gjort av jentene fordi de dytta henne.
Jente 5: Jeg syns ho skal få være med å leke.
Jente 5(2): Ja, jeg syns de kan leke sammen, kanskje ho kan sitte i midten. Hvis vi er venner kan vi låne bort ting til hverandre.
Hva kan de andre jentene gjøre?
Jente 4: De kan hjelpe ho opp? Og få sitte sammen.
Gutt 5: Jenta kan fortelle voksne hva som har skjedd. Vi kan bruke stemmen vår.

Noen av barna syns at jenta kunne gå å ta de to andre jentene, men fant ut at det var lurest å snakke med voksen eller bruke vår egen stemme og sette grenser for seg selv.

Vi avslutter med Odd Norstoga - Bestevenn

Vi føler at arbeidet med å dyrke og styrke fellesskap og demokrati i barnehagen, kan gjøre det enklere å tilrettelegge for prosjektarbeid med større eller mindre grupper av barn.



larva


torsdag 24. november 2011

PÅ UTKIKK ETTER TROLLET!

Minnene om troll satt frisk i minnet fra forrige tur til toppen. (Toppen ser dere på kartet under). Skulle vi få se troll i da?. Etter ankomst på Toppen var det bare å sette i gang å spore etter troll


Hørte du trollet? Jente(1) 5år: Det var ikke trollet, det var en elev på skolen.
Jente(2) 5 år: Han liker å gjemme seg , hvor det er mørkt og i trærne.
Gutt 5år: Det er bæsj.
Jente(3) 5år: Jeg kan se i boka mi, hva det er.
Jente(3) 5år: det lukter bæsj.
Jente(2) 5år: jeg tror det er lilletrollet, babytrollet som har bæsja
 Jente 4 år: Trollet har veltet treet..
Hvorfor det?
Jente 4 år: Fordi trollet er slem og vil være slem.
Jente 5 år: Trollet har veltet treet, fordi han leter et stener, 
han leter etter glatte og rene stener.
Dere tenker, fant vi noen troll?
Jente 5 år konkluderte med: Troll sover om dagen, og er våken om natta. Dermed fant vi ingen troll i dag, men vi gir oss ikke for det.

tirsdag 22. november 2011

"KORKING"

Dere tenker sikkert, korker hva kan vi gjøre med det. Det er bare å spørre barna på Fagen, mulighetene er uendelige. REMIDA som vi jobber med, kommer sterkt til syne i barnas arbeide med feks korkene. Det å bruke såkalte gjenstander som ender sine dager i søppelen, og heller la de komme til live gjennom barns fantasi og kreativitetet. Å la barna få utfolde seg etter sine egne tanker og ideer og ikke etter faste vaner og tanker fra andre, er noe REMIDA er med på legge til rette for.

Gutt 3 år som har laget helikopter

 Se Petter jeg har laget blomst, en hvit blomst
 2 jenter på 3 år lager mamman sin på samme ark.

mandag 21. november 2011

Tegning i stort format del 1

Vi fikk en stor magnetisk whiteboardtavlen som tidligere hang på Gråtass Torp sitt pauserom, og dermed kunne barna være kreative i større format.

Her har en av jentene brukt lang tid på å tegne et stort tivoli, der hun forklarer alt som fins der, hvem som er der, hvor man kan gå for å gjøre hva.





Christine ville føre dette videre og hentet hvit papp fra kjelleren, med litt større dimensjoner.
Her er noen bilder fra prosessen.

Bilder kommer


Her er bildene fra utstillingen som befinner seg på barnas spiserom.


Jente 5år: Det er et hus med vinduer. Dem der er søstre, der er lillesøstra, en snegle og der er mammaen.
Her er en tavle.

 Gutt 5år: Det er søppelmenn og her er en DS.

 Gutt 5år: Det er søppelmenn og en DS, 2 stykker. Jeg lagde en nese.


 Jente 5år: Alle ungene som er i det store huset mitt. Der er **** og ****, **** og ****.
Her er alle de største barna. *****, ***** meg og ******.
Jeg lager ikke de voksne i barnehagen for det vil jeg ikke. Der er egentlig ovnen så kom det røyk ut av pipa.
Og trampoline her jeg, det er bak her. Der er garasjen. Det er bakken opp til bilden. Søstra mi sitt rom er egentlig oppe og mitt rom er nede, for jeg fikk lov å være litt lenger oppe.
Her er akesklia.


Jente 4 år: Jeg vet ikke helt hva jeg skal tegne. Hus, sirkel og masse forskjellige ting.
Det er en snegle med forskjellige farger på. Der er ***** og ***** på besøk hos meg.
Det var et skummelt dyr som ville spise dem tre.


 Utstilling på spiserommet. Flere barn sitter nå og tegner bilder som kommer i del 2.



larva

fredag 18. november 2011

Direkte fra skauen i Skjærviken

Akkurat i skrivende øyeblikk sitter vi rundt bålet, på granbar mens vi venter på Stians berømte pastasuppe.Vi har fra før lagt ut spor med å gi pinner menneskelige egenskaper. Nå har pinnene fått liv rundt bålet her..i form av eventyr om bukkene bruse og generell samtale. Det er utfordrende underlag og terreng her, med masse pinner og hogst.. En av guttene mente det det var roboter som hadde hogget her! Vi hadde melodi grand prix junior på en stor trestubbe.. Her lekte noen av barna med noen kjente barnesanger som de virkelig gjorde til sine egne. Stor applaus.

Gutt 3 år:"Det er roboter som har kappet ned trea kanskje?"


Stian lagde bålplassen, hugget ved og vi lagde en trefoting av alle pinnene som lå rundt oss.



Hytta vi lagde sist gang sto fortsatt...Gutt 3 år: "Der er huset, bli med inn. Det er mørkt."

Jente 3 år: " Det er huset til sommerfuglene og et ekorn. Det er huset dømmes, de små sommerfuglene går inn i det lille hullet der." 
Jente 3 år:"Ekornene har kommet ut av hullene på konglene, derfor har konglene blitt sånn, det blir pinner av de!"
Jente 3 år: " Se vi fant Øysteinsopper" Gutt 3 år: " Det er sukker jo" Jente 3 år: " Det er fordi de har vokst opp" Jente 3 år: " Vi må ikke klemme på dem, det kan være dyr inni"" Jeg fant to sopper som er liten"
Vi leker med pinnene våre. Den store Trollpinnen, Bark, Pappapinnen, Babikra.. De hjelper hverandre når de setter seg fast i leira og når de skulle høyt opp. Den store trollpinnen var litt streng og sa at alle de andre pinnene måtte synge bro bro brille for å komme videre opp til bålet og først telle til 7. På veien fant vi en hel konglefamilie også.

Hullet gikk tvers gjennom og de kunne kjenne på fingrene til hverandre.







 larva

torsdag 17. november 2011

Vi tester ut iPad!

iPad = stor folkeansamling. Noen har prøvd det før og har det i fingrene. Noen er veldig nysgjerrige, trykker, drar og kniper. Vi kikket på kartfunksjonen og gikk gjennom gatene på Torp og fant husene sine, Gråtass, Fredrikstadbroa og Afrika. Vi testet ut animasjonsappen Toontastic(gratis app), der fem barn lagde animasjonsfilmer med figurer, ulike settinger og lyder man selv legger på. Vi ser helt klart at iPad tilbyr finmotoriske utfordringer og kreativitet. En mer utfyllende test kommer senere, kanskje med noen sluttresultater? Her er noen bilder fra prosessen.







larva

onsdag 16. november 2011

Velkommen til Larvas nye blogg!

Dette er en test!

Her kommer prosjekter, praksisfortellinger, bilder og annet.