torsdag 26. april 2012

5 årstrimmen ved sin veis ende!

Da var 5 årstrimmen slutt for denne gang, dette markerer også at de største barna har kort tid igjen i barnehagen før de begynner på skolen. Men for all del det er ennå masse tid igjen i barnehagen hvor vi kan leke og ha det morro sammen, så vi bør ikke ta til tårene helt enda:-)

Gjennom tiden på 5årstrimmen har barna fått oppleve mange motoriske øvelser som har vært med på å utforde hvert enkelt på sine egne grenser. Vi voksne har vært tilstede for å utfordre og motivere barna til å utfolde seg.

Mestringsfølelesen har vi sett hver onsdag, når de mestrer et hopp de ikke har klart tidligere, de hopper fra bommen for første gang eller at de gjennomfører hele runden i gropa. Dette er med på å styrke barna både motorisk og ikke minst psykisk. Mestrinsfølelse bygger selvfølelse.
Jeg klarer!

 Variert fysisk aktivitetbåde inne og ute er av stor betydning for utvikling av motoriske ferdigheter og kroppsbeherskelse. fra rammeplanen for kropp, bevegelse og helse.

Dagsansvar!

Hver dag har 3 forkjellige barn dagsansvar, dette innebærer dekke på frokostbordet, rydde opp, sette inn i oppvaskmaskinen, dekke på til lunsj og skjære frukt. Dette er så langt veldig populært blant barna. Det er helt frivillig hver dag om de ønsker å være med, men de fleste er med på de oppgavene som må gjøres.



Vi synes det er viktig å la barna få ta del i hele barnehagehverdagen med alt det medfører. Dette er med på å skape en forståelse for alt som må gjøres i barnehagen, og hva er ikke bedre å gjøre det med gode venner som sammen forsterker de gode relasjonene som eksisterer.

onsdag 25. april 2012

Hvor er gulerøttene?

I går onsdag, fikk vi endelig fylt opp den enorme plantekassa vår etter en liten feilberegning av jordmassen på ca 12 sekker(!) Dermed var det duket for årets første planting av frø, og som vanlig fikk vi hjelp av våre medarbeidere, barna.
 "Det er i førskolealder barn er aller mest nysgjerrige og åpne for både faglig 
kunnskap og refleksjon over store og vanskelige spørsmål. Naturen er en uendelig
kilde til nye spørsmål og muligheter for å se nye svar og nye sammenhenger" (Temahefte om Natur og Miljø i barnehagen)


 Hullene ble laget med fingern og tuppen på riveskaftet og barna undret litt over forskjellen på hullene som ble skapt. Vi fortalte og viste at vi skulle plante gulrøtter først. Jente 5: Hvor er gulrøttene da? Det var nok litt merkelig at det var gulrøtter i en så liten pose. Barna fikk se på frøene og la etter tur frø i hullene og tettet igjen med jord. Gutt 6: Er gulrøttene ferdige snart? Voksen: Har det begynt å gro alt? Jente 5: Ja jeg ser det har begynt å vokse litt nå.
"Naturopplevelse innebærer noe mer enn å gå en tur i skog og mark eller besøke en park. Hvis man skal ha en opplevelse av natur må man lære seg å observere og legge merke til det som finnes, og å stille spørsmål ved hvorfor ting er som de er. 
Å oppleve innebærer å ta aktivt del i og prøve å skjønne prosesser i naturen." (Temahefte om Natur og Miljø i barnehagen)

 Vi undret litt over hvordan så små frø kunne bli til store gulrøtter. Jente 5: De må i hvertfall få vann. Voksen: Ja frø og planter er nesten litt som oss mennesker. Vi må også ha vann for å leve. Jente 5: Ja nesten som ugress. Uten å gå i detalj fortsatte denne samtalen med sammenligninger mellom mennesker og planter, noen er ugress og noen er flotte blomster og endte opp med død og litt undring rundt den. "Gjennom arbeidet med etikk, religion og filosofi skal barnehagen bidra til at barna erfarer at grunnleggende spørsmål er vesentlige, ved at det gis anledning og ro til undring og tenkning, samtaler og fortellinger." (Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver, 3.5 Etikk, Religion og filosofi.)
 Det neste vi hadde tenkt til å plante var sukkererter. Gutt 4: Nam, det er skikkelig godt! Vi leste litt på baksiden og fant ut at det kanskje var litt tidlig å plante ut enda. Så vi hentet yoghurtbeger fra ReMida lageret og alle fikk plante en ert hver som nå står og godgjør seg i kjøkkenvinduet.

Vi gleder oss til å følge hele prosessen fra start til mål på midtsommer og sensommer! Mye godt i vente altså.


larva


fredag 20. april 2012

Gymsalen!

For tredje gang denne uken tok vi hjula fått og dro på tur med Gråtassbussen. Destinasjonen i dag var Skjærviken og gymsalen!
Her fikk barna som vanlig utfolde seg kroppslig og motorisk, samt bruke sin kreativitet og fantasi med gymsalens innhold. Og alt skjer i ganske så høyt tempo, og hyppige skifter! I det ene øyeblikket spilles det innebandy før det går over til hinderløypelaging eller klatring i ribbevegg.  Mange av barna rekker altså over mye på relativt kort tid!

"Se på meg nå!" hører vi til stadighet. Det å få en positiv bekreftelse på noe barna gjør eller kan, opplever vi at øker både selvfølelse og mestringsglede!
Vi ser også viktigheten av en aktiv og tilstedeværende voksen, slik at vi kan støtte, tilrettelegge og veilede underveis. Selvsagt også for å delta i lek og aktivitet!

 Her spiller to jenter og en gutt innebandykamp. Som i alle andre deler av hverdagen anser vi det som viktig
at man deler noe med andre, slik at relasjoner kan skapes eller holdes vedlike. Vi vil ha frem følelsen av fellesskap.


 Petter er tilstedeværende og leken går rett og slett ut på nå å dekke han til med alle midler. Det meste av utstyr i salen samles i fellesskap rundt og oppe på han, til slutt har vi sammen klart å dekke han og to barn til slik at bare noen armer og bein stikker ut.
 Et barn henter turnmattene og plutselig kommer 3 andre medturnere til. Turningen varer en kort periode før turnmattene brukes til noe annet, eller noe annet interessant dukker opp.

Barn er kroppslig aktive og de uttrykker seg mye gjennom kroppen. Gjennom kroppslig aktivitet lærer barn verden og seg selv å kjenne. Ved sanseinntrykk og bevegelse skaffer barn seg erfaringer, ferdigheter og kunnskaper på mange områder. Barns kontakt med andre barn starter ofte med kroppslige signaler og aktiviteter. (Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver - Kropp, bevegelse og helse.)

god helg hilsen Larva

onsdag 18. april 2012

Hverdagsøyeblikk!!

Ute i sandkassen skjer det mye kreativt, i dag utviklet en vanlig sandkake seg til et pinnsvin. Ved hjelp av kvister ble det mange pigger på ryggen til pinnsvinet. Det startet med 1 barn og 1 voksen, og det utviklet seg fort til at vi var 4 barn, som sammen satt på pigger på pinnsvinet. Resultatet ser dere under. 



"jeg hadde den" "nei jeg hadde den" slik starter ofte konflikter i barnehagen. Ønsket og begjæret om å ha de ulike lekene som finnes blir ofte stort og konflikten oppstår med andre barn som har det akkurat samme begjæret. Vi som voksne har en viktig oppgave i å la barna få øve på å løse konflikter, og veilede de for å kunne skape en god løsning for begge parter.
I denne situasjonen ble løsningen å dele på den og feie sammen. "vi gjør det sammen" sa de samstemte til meg. De feiet sammen, og tok noen hvilepauser sammen. Vi ønsker at barna skal ta del i fellesskap med andre barn, leke sammen og skape meningsfulle stunder.
Denne leken oppsto på grunn av en utfordring fra en voksen som stilte spørsmålet " kan dere bruke den sammen?" Tilstedeværelse er viktig for at vi voksne kan legge til rette for at barn lærer seg konfliktsløsning. Det å stille barna spørsmål som gjør at de må reflektere rundt situasjonen er med på skape empati, selvinnsikt, gode holdninger og verdier om andre mennesker.
Resultatet ser dere her en meningsfylt lek for de to.
"blåbærpai"

Kakebaking, her ser dere kirsebærpai, blåbærpai og sjokoladepai.

larva

mandag 16. april 2012

Parktur!

Vi startet uken med et smell, rett på tur til parken i Fredrikstad. 10 av de minste barna og 3 voksne tok minibussen. På veien kjørte vi forbi mange spennende steder og ting, pizzabakern, dyr og fredrikstadbrua var temaer som barna diskuterte underveis.


Flere av apparatene er utfordrende for de minste, og mestringsgleden er stor når man opplever følelsen av å klare det selv. Her har en gutt på 3 år klatret opp de 3 trinnene helt selv, noe som virket vanskelig først, blir med litt øvelse lettere og lettere.
Og vips så var vi oppe, Gutt 3 år " Jeg klarte det, jeg klarte det sjøl"


Gutt 4 år på utkikk etter imøtekommende tog, her gjelder det å følge med


Her ligger det en baby som sover, dere ser vel den?? 2 jenter på 4 år har lagt en baby for å sove. Så jeg får klar beskjed om å være stille så jeg ikke vekker babyen. "for babyen må sove"

"Her var det plass til to" vi prøver alltid å oppfordre til å gjøre ting sammen. Her har vi 2 jenter som sammen prøver å henge fra stengene. Gjennom å gjøre ting sammen skaper vi relasjoner.
"Tut tut vi er på vei til lekeland"

mandag 2. april 2012

Nevenyttig samarbeid!

Vi har lenge gått med et ønske om å produsere noe av maten vår selv og har derfor gått til innkjøp av en ku! Nei det er selvfølgelig bare tull, vi kommer i første omgang til å holde oss innenfor grønnsakenes og urtenes verden. Som dere kanskje har sett har det plutselig kommet opp en vakkert arkitektonisk utført plantekasse, som har vært et samarbeidsprosjekt mellom barn og voksne helt fra begynnelsen av. Her er planen å så sommergulrøtter og andre enda ubestemte varianter av grønnsaker. På terrassen vil det også i nær framtid bli satt opp en urtekasse. Dette blogginnlegget er startskuddet for prosessene som følger utover våren og sommeren der vi ser på vekst, prosesser, resultat og bruk! Ved at barna har vært med på de fleste delene av byggingen og snart planting, er vi overbevist om at eierfølelsen og omsorgen vil bli større.








larva