onsdag 13. februar 2013

Kroppsbeherskelse!

Foruten å gå og springe, sitte og ligge kan kroppen brukes på så mange måter! Barna på Larva er veldig opptatt av turn/grovmotoriske ferdigheter, og trener daglig på sine ferdigheter! Vi oppdaget interessen før juletider, og vi har bare bygget oppunder hele veien, med håp om økt mestringsglede og mestringsfølelse!

Etter et besøk i gymsalen i Skjærviken tok vi like godt med oss en lang lilla turnmatte som blir hyppig brukt i ulike former.(nevner pølse i brød, tunnel, hoppe over bølger og som nevnt turn eller kropps gymnastikk eller hva man ønsker å kalle det) 
Det er foreløpig flest jenter, men guttene har også et turnebehov i blant. I dag gikk det også over i det vi nærmest kan kalle akrobatikk. Vi er imponert over det som er, og nysgjerrige på hva det kan bli?



 "Gjennom arbeid med kropp, bevegelse og helse skal barnehagen bidra til at 
barna: 
 Får en positiv selvoppfatning gjennom kroppslig mestring og skaffer seg gode erfaringer med varierte og allsidige bevegelser og utfordringer. At barna videreutvikler sin kroppsbeherskelse, grovmotorikk og finmotorikk, rytme og motoriske følsomhet!" (Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver)







Dette er motoriske øvelser som krever masse balanse, samarbeid og ikke minst støtte fra hverandre, enten det er en voksen eller et annet barn. Det øves på å slå hjul, stå på hode og hender, gå i spagaten og i bro, stupe kråke, løfte hverandre med beina og balansere for å nevne noe!


larva


tirsdag 12. februar 2013

Vi maler verden!

Nå har vi jo hatt snø en stund og landskapet er vakkert og hvitt, men vi syns jo verden burde være litt mer fargerik enn som så! Ikke bare bare, brune trær, blå himmel og hvit mark.

Vi har jo malt verden ute tidligere også, så denne gang fylte vi sprayflasker med vannmaling i alskens fem forskjellige farger. Tidligere i uken hadde en snømann/kvinne reist seg på gressplenen, eller kan man si snøplenen vår?`(Dokumentasjon kommer kanskje.) Barna syns han/hun fortjente litt farge!

Snømannen/kvinnen hadde en påmalt munn for anledningen, og jeg er sikker på at han/hun ikke smilte så bredt før sin makeover.


"Barnehagen må gi barn mulighet til å oppleve kunst og kultur og til selv å uttrykke seg estetisk. Å være sammen om kulturelle opplevelser og å gjøre eller skape noe felles, bidrar til samhørighet...

Naturen gir rom for et mangfold av opplevelser og aktiviteter til alle årstider og i all slags vær. Naturen er en kilde til skjønnhetsopplevelser og gir inspirasjon til estetiske uttrykk."

(Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver)








larva

fredag 8. februar 2013

Vannet stenges kl 9!

Bloggen er herved atter en gang i gang igjen, i ny vinterlig drakt for anledningen. Vi håper du/dere vil fortsette å komme på besøk i framtiden.


"Naturopplevelse innebærer noe mer enn å gå en tur i skog og mark eller besøke 
en park. Hvis man skal ha en opplevelse av natur må man lære seg å observere og
 legge merke til det som finnes, og å stille spørsmål ved hvorfor ting er som de er. 
Å oppleve innebærer å ta aktivt del i og prøve å skjønne prosesser i naturen. 
Å ta på is og snø gir en annen opplevelse enn bare å se på det. Å lære seg å legge 
merke til at snø kan ha forskjellig konsistens og at den blir til vann om man tar 
den inn i varmen eller når det er varmt ute gir grunnlag for spørsmål. Hvorfor 
er det slik? Når er vannet vann, og når er det is? Hvorfor blir det borte når 
det kokes?" Temahefte om Natur og miljø i barnehagen


Slik begynte nå dagen vår.

Jente 4: Kom, vi er på do og det går ikke å dra ned. Og det kommer ikke vann. Vi må vaske henda.
Hva har skjedd nå tenkte vi? Stian ante ugler i mosen og ga postkassen et besøk og fant denne lappen. Da var det jo ikke lenger så merkelig at det ikke kom noe vann.


At vannet var borte ble kjapt videreformidlet av barn til barn og plutselig ble veldig mange tørste. Stian ble sendt i nødens navn for å kjøpe vannbeholdere og hente vann i brønnen.(Gråtass Torp). "Vi er tørste" Jeg skjønner det men vi har ikke noe vann, ikke bittelitt en gang.
Jente 4: Men vi kan jo hente snø?
At ikke vi hadde tenkt på det tidligere! Vi har jo masse snø ute!
Jente 4 tok på seg støvler og jakke og vi gikk ut og fylte en diger kjele helt full.

 Hva skal vi gjøre med snøen da spurte jeg. Jente 4: "Vi må gjøre så den blir vann. Vi må smelte den.
Flere barn kom til kjøkkenet og lurte på hva i all verden vi drev med. Vi fant ut at det var lettest å smelte den på komfyren.

 Etterhvert som vi rørte ble det mindre og mindre snø. Jente 5: Den smelter, nå er det snart masse vann.
Hvorfor det? Jente 5: Fordi det er varmt på plata og vi rører.
Jente 4: Å, se. Det har jo nesten blitt is. Det ser nesten ut som diamanter.
De måtte kjenne på snøen som hadde blitt til vann. Jente 4: Det er iiiskaldt.


 De fortsatte å røre en stund og plutselig var all snøen borte. Den var blitt til vann.
Jente 4: Ja, nå kan vi drikke den. Ser dere det svarte som er oppi der, vi må prøve å få bort det først og så må vi koke vannet og så kan vi drikke det. Jente 4: Hva er det? Hva tror dere? Jente 4: Jeg tror det er bæsj. Jente 5: Jeg tror det er små svarte fluer. Jente 5.1: Ja eller små steiner. Gutt 5: Kanskje det er marker? Jente 5: Ja, døm er bittesmå!

For å få bort alle disse markene, fluene, steinene og bæsjen og hvem vet hva, helte vi vannet over i et kaffefilter og en sil og silte vannet over i en bolle for så å ta det i kjelen igjen og koke det.


Tidligere underveis i koking, har vi sett på hva egentlig røyken som kommer opp av kjelen er. Noen visste det fra før. Gutt 5: Det er vann. Det er sånn damp og så blir det til vann inni glasset.(Til slutt så ble det så mye vann i glasset at det dryppet. Jeg spør om noen husker hvor varmt det er når det koker. Gutt 5: Ja, 100 grader varmt.


 Deretter var det vel tid for å drikke det? Jente 4: Nei, det er jo altfor varmt. De foreslo å sette den i kjøleskapet. Etter to timer var den kald og kunne drikkes.(ikke kald nok i følge noen)


Jente 5: Æsj, den var ikke helt kald enda. Den var litt varm.
Jente 5.1: Jeg syns det smakte stein.
Jente 5: Jeg syns det smakte vann!

Etter fem timer fikk vi vannet tilbake og alle tørste ble mindre tørste og doene ble dratt ned og hender vasket!



larva