lørdag 24. desember 2011

Julaften!

Vi vil få ønske alle på Larva en riktig God Jul og Godt Nyttår! 



Hva med et spill på julaften? Hjelp Nissen å slippe gaver i pipene!  


Hjelp Julenissen med gavene!



larva

fredag 23. desember 2011

Lille Julaften og kalenderluke #23

Det er lille julaften og kalenderluke nummer 23....
Dagen preges av juleferie og julefri, de siste gavene blir pakket inn her på Larva, det perles, lages mat, lyttes til julesanger og Griegs I dovregubbens hall, der barna går sakte men stadig raskere rundt skuffene deres midt på avdelingen.. Nå er det klart for siste adventssamling her på Larva for i år..



larva

torsdag 22. desember 2011

Kalenderluke #22

Her kommer luken for 22 desember..... det nærmer seg med stormskritt!



larva

onsdag 21. desember 2011

Kalenderluke #21 og Julebord!

Her kommer luken for den tjueførste desember......
Les under om gårsdagens julebord her på Larva!

Visste dere at skikken med julebord oppstod i middelalderen? Det var vanlig å la maten stå framme hele jula slik at fattige og omstreifere kunne forsyne seg.
Før var det også vanlig å la restene etter julemåltidet ligge igjen på bordet julenatta for å blidgjøre de underjordiske eller gårdsnissen! (Kilde; wikipedia.no)




Pyntede barn, spente barn og undrende barn møtte opp denne dagen. Hva er egentlig et julebord, lurte vi på?

Jente 4: Vi går rundt juletreet.
Gutt 4: Ja og vi spiser god mat
Jente 5: Pølser kanskje?

Julebord kan jo være akkurat sånn vi vil at det skal være, men det er altså bare en feiring av julen som kommer i godt lag, med god mat, juletregange, leker og noen overraskelser.

Vi fikk blant annet besøk av en mus, med en stor koffert. Dette er en mus som var hos Nissen forrige uke(vi Skypet med nissen og vi fikk beskjed om at musa skulle komme til oss på mandag) og som nå tok turen til oss. Denne musa heter Reise Fot og er en reisemus! Reise Fot kommer til å reise rundt i verden og komme tilbake til oss på besøk, med spennende fortellinger, bilder og undringsspørsmål. Dette er en del av mangfoldsprosjektet som nå pågår i hele Gråtass! Plutselig stod han ute på fjellet og ville inn, men var nok litt skeptisk i førsten og litt sjenert, for den ville bare hviske Petter i øret det han ville fortelle. Han hadde som sagt vært på Nordpolen og hadde tatt noen bilder der som han ville vise oss.
Først viste han et bilde av selve Nordpolen, og Reise er nok en tullemus for han sa at vi kunne ha på oss shorts. Reise spurte via Petter hva vi burde ha på oss.
Jente 3: En kjole kanskje?
Gutt 5: Nisseklær?
Jente 5: Varme klær?
De var enige om at varme klær var lurt for det så litt kaldt ut.
Så var det et bilde av et dyr som sto på et isflak.
Jente 5: Det er jo en isbjørn!
Åssen vet dere at det er en isbjørn spurte Reise?
Jente 4: Fordi den er hvit!
Jente 3: Fordi han går ute på isen!
Gutt 5: Isbjørner går på snø!

Det neste bildet var et annet dyr som bor på Nordpolen.
Gutt 5: Det er en hval?
Jente 4: Nei det er en sel.
Åssen vet du at det er en sel spurte Reise.
Jente 4: Fordi den er grå!
Jente 5: Det finnes også hvite seler!
Jente 5: Fordi den kan gå i vann og på isen.

Reise Fot hadde også bilde av en mann.
Dette var en mann som het Fritdjof Nansen og Reise fortalte at han hadde gått på ski helt til Nordpolen.
Er det noen som har hørt om han?
Jente 3: M-m, jeg har hørt om han fra England.
Gutt 3: Er han egentlig julenissen?
Syns du han ligner?
Gutt 3: Ja, han gjør det!

Oppe i kofferten lå også et brev fra Julenissen som ønsket oss en god jul og at vi måtte ta godt vare på Reise Fot. Han skrev også at han kanskje skulle ringe oss igjen...
Barna sendte Reise Fot rundt og ønsket han god jul og sa ha det bra, før vi satt han ut igjen for sin ferd videre rundt i verden.

Vi gikk noen tradisjonelle runder rundt treet og tittet litt på en julefilm på prosjektoren vår, men de fleste ville heller leke.

 Reise Fot kommer på besøk til oss!
 Petter leser opp et brev fra julenissen, God jul til alle barna på Fagen
 "Lurer på hvordan Reise Fot skal komme seg hjem, han beveger seg jo ikke"


larva

tirsdag 20. desember 2011

Luke #20 og morgendagens nyheter..

Her kommer luke 20 i kalenderen vår..... I morgen kan dere lese om og se bilder av noe av det som skjedde på julebordet vårt i dag!



larva

mandag 19. desember 2011

Julekalender luke #18 og #19

Nå nærmer det seg selveste dagen med stormskritt.......fem dager til julaften!!





larva

søndag 18. desember 2011

Småbarn er erfarne skjermtroll - Dagbladet artikkel

Artikkel om bruk av IKT(digitale verktøy) i barnehagen og i hjemmet! Vi føler vi er godt i gang her på Larva, og vi er spent på svarene dere gir i spørreundersøkelsen vår!



http://www.dagbladet.no/2011/12/18/nyheter/dataspill/medier/underholdning/fritid/19467355/





larva

lørdag 17. desember 2011

Kalenderluke #17

Det er 17 desember og bare syv dager igjen til jul....Så hvorfor det da står 9 på kalenderen kan dere lure på, for det skjønner ikke jeg heller. Feilen skal rettes opp i nær framtid!
Ha en fin fin lørdag!




larva

fredag 16. desember 2011

Julekalender #16 og Nisse Skype

Her kommer kalenderluken for 16.desember...

Jaggu ringte ikke også selveste Nissen oss på Skype rett før lunsj. Han ho ho hoet og spurte om det var noen snille barn der.(Det skal legges til at vi på Larva ønsker å viske ut dikotomien snill og slem) Han viste frem en liten venn han hadde som skulle komme på besøk til oss på mandag... Nemlig en liten brun mus, som skulle fortelle oss litt om Nordpolen. Vi hørte nesten ikke hva nissen sa for alle barna lurte på om han hadde fått ønskelister de hadde sent og om han hadde fått med seg hva de ønsket seg. Han fikk ikke pratet med alle så det er mulig han ringer oss igjen en gang til uka.. Julenissen har det aldri for travelt for Larvabarna! Bilder kommer senere.

Jaggu ble de ikke også litt julebakst i dag... Denne gangen i form av kakemenn. Mange ivrige bakere og kreative sådan. Se bilder av prosess, det er mulig dere får en smak av produkt?

Kalenderluke #16





larva



torsdag 15. desember 2011

Kalenderluke #15 og Barnegudstjeneste

Her kommer luke #15.....



I dag hadde vi blitt bedt inn til barnegudstjeneste i Kjølstad Kirke og vi trasket i vei. På veien møtte vi jaggu meg også avdeling Humla og Edderkoppen fra Gråtass Torp, masse vanndammer, to hunder, en hund innenfor gjerdet som barna hilste på som var naboen til en jente på avdelingen. Vi så et tre med store marihøner på og masse søppel!  Vi kom fram og Prestene fortalte litt om Jesus og hvorfor vi feirer jul, juletreet vårt, mangfold og vi sang kjente julesanger. Vi opplevde vel at det ble litt kjedelig etterhvert, ganske tydeliggjort gjennom hvisking i øret om at det var kjedelig, samt at de alle "sovnet" etterhvert og snorket stille. 
Det var kjempemorsomt når de våknet igjen! De lo og lo.
 De ble ganske ivrige da presten spurte om barna fikk pakker og om de gledet seg... Vi måtte også tenke litt på at det faktisk også var noen barn som ikke gledet seg så veldig til jul og heller ikke fikk pakker. Dette har gjort noe med barna tidligere, når vi har snakket om Indrani og barna i India som ikke har mat, leker og et ordentlig sted å bo...

På veien tilbake, eller lettere sagt rett uten for kirken var det et kumlokk. Der var visst trollet igjen, som hadde fulgt etter oss....igjen! Barna fant bær, løv og steiner som de forærte vannet og trollet.

Vi snakket ikke så mye om kirken på veien dit, men stilte noen spørsmål på vei tilbake.

Hva er kirken? Og hvorfor var vi der?
Jente 5: Fordi Jesus hadde bursdag!
Gutt 4: Ja!
Hvem er Jesus og hvor bor han?
Gutt 4: Han bor der!(Peker på et gammelt hus rett over veien.)
Det visste jeg ikke.
Jente 5: Neida, han bor jo i himmelen...
Okey, så han bor i himmelen...
Jente 5: Ja, i hvertfall Gud...Eller i hvertfall noen...
Men hvordan kan noen bo oppe i himmelen?
Jente 5: De bor i en sky, de sitter fast i den så de faller ikke ned

Undring fortsetter videre i barnehagen en dag....

På veien videre tilbake var det flere dype vanndammer, fortsatt en hund og store marihøner. Vi fant tre lightere og en av de fungerte. Denne skulle vi pakke inn og gi til Christine i gave, så hun kunne ha den i julesamlinga å tenne lys. Vi fant pinner, ble til statuer på en statuestein, en tom kanne med Hydraulikkolje samt at en gammel mann med rullator hilste på oss og vi fant røde epler som noen spiste. Alt i alt, nok en begivenhetsrik tur. 





larva

onsdag 14. desember 2011

Kalenderluke #14

Her kommer kalenderluke #14....

Tusen takk for at dere bidro til en fantastisk Luciafeiring i går! Vi tar gjerne i mot bilder fra dere som hadde med kamera denne dagen. Vi vil med dette også å minne om at ikke alle foreldre i barnehagen ønsker å ha bilde av sitt barn på nett, så vi ønsker at dere tenker dere om rundt bruken av bildene som er tatt både av etiske og forsvarlige hensyn.




larva

tirsdag 13. desember 2011

Kalenderluke #13

Her kommer kalenderluke nummer 13 på selveste Lucia dagen..




larva

mandag 12. desember 2011

Julekalender #12 og Lussekatter!

Her kommer dagens luke....hva skjer mon tro??




I morgen er det Luciafeiring og tradisjonen tro hører lussekatter til. Disse saftige, luftige, smørgule godsakene skal dere også tradisjonen tro fylle magesekken med i morgen.(det er ingen tvang åsså)
Vi har pratet om Lucia i dagens julesamling og barna ble supergira da de hørte vi skulle bake. Så gled dere til i morgen, med stemningsfull sang, lys og bakst av kyndige barnehender. Her er noen bilder fra prosessen....







larva

Julekalenderen for lørdag og søndag

Her kommer luke #10 og #11! Bedre sent enn aldri....





larva

fredag 9. desember 2011

torsdag 8. desember 2011

Luke #8

Her kommer luke #8 i kalenderen vår. Hva skjer med nelliken i dag?



larva

onsdag 7. desember 2011

Den første snøen og luke #7

På mandag ble det trukket en snøkrystall i julekalenderen vår, med håp om at det snart skulle komme snø til oss.. Og jaggu kom det ikke!? Tirsdag lavet det ned hagl i et minutt eller to, og det la seg et lite hvitt lag! Påkledningsrekorden er nok satt, for barna var ute før vi visste ordet av det...

Akebrettene ble børstet støv av i kjelleren og ble hentet frem til mildt utålmodige barn, veldig forståelig sådan! Dette har de tydeligvis ventet veldig på. Fjellet var atter en gang dekket av hvitt(men mest bart fjell og jord fortsatt) og fargerike akebrett, bøttene ble fylt og vi undret oss over hvorfor snøfnuggene var så store på bakken!?
Gutt 5: " Det er voksen snø. Når det snør nedover så fester de seg sammen" Det er magen som gjør at de er store.
Jente 5: " Det er rumpa til snøfnuggene"

Bilder nedenfor

Luke #7










larva

tirsdag 6. desember 2011

Snømenn i ulike former og luke #6 i julekalenderen!

Etter litt tilrettelegging og kilder til inspirasjon fra voksne, gikk barna løs på ark med sakser, lim og farger for å skape snømenn og hva som helst til å henge i vinduene våre eller hvor som helst. Masse ulike prosesser og mange ulike sluttresultat er enden på visa.
Noen snømenn har søkt tilflukt i bokser voksne og barn har laget sammen, mens andre er klippet og limet og pryder nå et av de store vinduene våre. I boksene har barna limet inn sine snømenn og malt innerveggene i ulike farger. Det blir bare mer og mer jul for hver dag som går...

Bilder fra prosessen og resultater - Kalenderluke for 6.desember

















larva


mandag 5. desember 2011

Julekalender #5

Her kommer luke nummer 5 i vår digitale julekalender.. Hva skjer med nelliken i dag tro? 19 dager igjen til jul....(ja jeg vet det står 20 på lyset, men hvis dere teller så er det 19 nelliker åsså!)

Gutt 5: "Når alle dem er borte, da er det julaften.."




larva

Julekalenderen....

Grunnet tekniske feil har ikke julekalenderen kommet som lovet... Her er de siste tre lukene, den femte kommer i ettermiddag! HO-HO-HO





larva


fredag 2. desember 2011

Du grønne glitrende tre...

Vi har fått oss et fantastisk juletre som står på scenen, der ruver den majestestisk og utstråler lys og varmer utover hele avdelingen. Grunnen til at den har blitt fantastisk er takket være julelenkene barna har laget i dag. Julelenker er en klassiker i julen og ikke minst i barnehagen, spørsmålet vi stilte oss ville barna utøve motstand mot den klassiske juleklenken og heller skape sine egne ut i fra egne tanker og ideer, eller ville den klassiske oppskriften følges. Vi kan trygt sagt si at julelenker skulle lages ut i fra tradisjon. Lenkene skulle helst være lange, "helt opp til månen" var en gutt på 4år som sa.

En jente på 3år kom bort til meg og pekte på juletreet, hvor hun nettopp hadde hengt sin egen julelenke. Hun pekte på seg og sa Petter, jeg flink, med et stort smil runn munn. Nettopp denne mestringsfølelsen blant barna, følelsen av at de har fått til noe og er fornøyd, gjør oss i barnehagen inspirerte og motiverte til å fortsette med den jobben vi gjør. Å tilrettelegge for at barn skal kunne oppleve mestringsfølelse daglig, er noe vi streber etter. Meningsfylte aktiviteter for barn gir mestringsfølelse.

Her er Kalender nummer to:






larva

torsdag 1. desember 2011

Første desember og julekalender!

Det er første desember og det lå noe merkelig i lufta på avdelingen i dag. Spenning, glede, forventning? Det er jo ikke så rart når vi voksne går rundt og gjør "hemmelige" ting hele tiden. Det har blitt mer julete på avdelingen og barna har begynt å snakke om en nisse som går utenfor vinduene og titter inn her når det blir mørkt....Da må det jo være noe de har sett, for det er ikke noe vi voksne har fortalt... Vi får se om vi kan konfrontere den nissen etterhvert med hans eller hennes nysgjerrighet!

Vi har delt gruppa i to når vi har adventssamlingene våre, rett og slett ut fra alder, med omtrentlig samme innhold. På scenen befinner fire og femåringene seg, og på spiserommet samles to og treåringene til stemningsfull samling med sanger, lystenning, kalendertrekking og generell samtale med barna om jul og alt som hører med. På kalenderen til de største vil det etterhvert henge ulike symboler på hva vi vil gjøre i løpet av dagen, julepynt osv. Vi har fokus på mangfold og det blir naturlig for oss å ta for oss ulike kulturer og bakgrunner, snakke om jul og at alle ikke feirer jul. Hvilke tradisjoner har vi i Norge og hvilke tradisjoner finnes hos barna og deres familier?






Vi vil etterhvert få en koffert med en eller flere reisende figurer som forteller litt om hva de har opplevd på sin(e) reiser og stiller noen spørsmål til undring. Dette ønsker vi å dokumentere og dele med barna og dere etterhvert. Vi har fokus på fellesskap og verdier(Det er ikke alltid så lett å forstå at bare en skal få pepperkake hver dag for eksempel) samt å dele og sette oss inn i andres situasjon med tanke på både fattigdom og ulikheter. Mye er bestemt på forhånd som dere skjønner, men det er alltid rom for spontanitet.... Hva vil julen 2011 bringe? 

Under finner dere en digital julekalender som også de største barna har i sin samling. Det vil komme en ny hver dag fram til jul.




larva